Translate

2. фебруар 2018.

Светосавци за понос: Српски студенти на Кембриџу

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа британско-скандинавског г. Доситеја, српски студенти на Уневрзитету у Кембриџу прославили су 28. јануара 2018. године свог покровитеља и посредника пред Господом - Светог Саву, првог српског Архиепископа и просветитеља.
   Обред благосиљања славског колача, жита и вина, које је у славу и част Господа и Светог Саве принео домаћин студенске славе био је г. Лука Бојовић из Горњег Милановца, служио је протопрезвитер-ставрофор Александар Илић, свештеник парохије Светог Јован Крститеља у Халифаксу. Идуће 2019. године домаћин студентске славе биће г. Иван Танасијевић из Зрењанина.
   На крају славског обреда протопрезвитер-ставрофор Александар Илић је бираним речима честитао славу домаћину и студентима и подсетио на великом црквено-народном делу Светог Саве. О личности Светог Саве на енглеском језику је говорио студент г. Ђорђе Жикелић. У сали интерната Тринити Колеџа, вредни студенти су послужили укусну славску трпезу показавши традиционално српско гостољубље и братољубље.
   Утиске са славског сабрања српских студената у Кембриџу преноси прота Александар Илић: -Велико је задовољство упознати српске студенте и дан провести у заједничкој молитви са њима. Била ми је част да заједно са њима прославим Светог Саву у славској радости. Све је протекло Богу угодно у славу и част Господа и Светог Саве, на општу радост свих студената који вредним радом и залагањем на најбољи начин представљају свој светосавки род у чувеном енглеском училишту. Нека су њихови родитељи и сународници у Отаџбини поносни на њих!
   Прослави студентске славе присуствовали су преседник Црквеног управног одбора при Црквеној општини Светог Саве у Лондону г. Марко Гашић и хоровођа хора при храму Светог Саве у Лондону гђица Зорка Максимовић.
   Друштво српских студента на Универзитету у Кембриџу кроз многобројне активности редовно окупља српске студенте пружа им савете и менторство, покушава да побољша њихов положај и, што је од посебног значаја, помогне на почетку каријере након окончања студија у овој чувеној високообразовној установи.

   протопрезвитер-ставрофор Александар Илић
   извор: www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар