Translate

12. фебруар 2018.

Нове епизоде „Хиландарских вековања“


   РТВ Војводине емитовала је током јануара 2018. четири премијере путописног серијала „Хиландарско вековање“ који покушава да завири у садашњост и прошлост јединствене монашке земље на полуострву Атос. Серијал је снимљен са благословом Високопреподобног архимандрита Методија игумана Светог манастира Хиландара, у сарадњи са Задужбином Светог манастира Хиландара из Београда.
   Серијал је снимљен са благословом Високопреподобног архимандрита Методија игумана Светог манастира Хиландара, у сарадњи са Задужбином Светог манастира Хиландара из Београда.
   Аутор путописа: Горан Вукчевић
   Директор фотографије: Горан Велемир
   Руководилац пројекта: Војин Поповић
   Производња: РТВ 2017.
Епизоду преузми ОВДЕ

О чудесним догађајима који су претходили оснивању монашких насеобина на полуострву Атос…
Епизоду преузми ОВДЕ

После сваког боравка на Светој Гори живот ван овог светог места чини се лажним и пуним порока…
Епизоду преузми ОВДЕ
У Светој Гори монаси живе у двадесет великих манастира али и у бројним скитовима, келијама… Скитови и келије под управом су великих манастира, а њихова братства сматрају се сабраћом манастирских братстава. Током дуге историје Свете Горе дешавало се да светогорска станишта промене националну структуру својих житеља, или потпуно опусте.
Током прославе празника Васкрсења Господњег, свечане литије са чудотворним иконама и моштима обилазе монашка станишта широм Свете Горе ширећи радосну вест о победи Спаситеља света над смрћу.
Епизоду преузми ОВДЕ
Светогорци својим опредељењем да буду Христова војска, одричу се великога света и опредељују за царство Небеско.
Када се упокоји монах, за њега кажу да је уснуо у Господу. Тако и своја гробља монаси зову спаваонице или на грчком кимитирија. Светогорска гробља су невелика и у њима се монах сахрањује без ковчега, а мошти претходника окаде се у тамњану, оперу у вину и смештају у костурнице. Овај чин Светогорци називају сменом страже.
Ова епизода снимљена је о Васкрсу 2017. године. Када се упокојио монах Василије, знан многим поклоницима Хиландара, али и широм Србије. Уз кратак осврт на живот неких монаха из братства српске царске лавре, забележили смо и кратак разговор са оцем Кирилом, данас најстаријим Хиландарцем.

извор: www.hilandar.org

Нема коментара:

Постави коментар