Translate

5. мај 2016.

“Духовна лира“ у Чачку


   Славећи Васкрсење Господње, Празник над Празницима, дочекали смо  Васкрсни уторак и спомен Светог Николаја Жичког и Охридског. Радост Празника пренела се и пронела храмовима и духовним пространствима. Господ нас је благословио да славећи Васкрсење и кличући победничку песму „смрти, где ти је жалац, аде, где ти је победа“ у исто време  заблагодаримо Господу што је у нашем народу ходао владика Николај.



   Српски Златоусти, богомудри и духонадахнути Николај сведочио је веру и самоприношење за Христа проносећи име цркве и српства где год да је боравио. Пропустивши могућност да постане војник Краљевине постао је војник Христов, борећи се на много значајнијим бојиштима од оних овосветских и, надасве бесмислених. По завршетку Првог светског рата мудроглагољиви монах Николај постаје Епископ жички. Године 1919. долази у Чачак одакле ће кратко руководити Епархијом до одласка на Охрид. Неуморно проповеда и пише вођен даром Духа Светога. Као што је Светог Атанасија Великог гонило Царство овога света тако је Николај свој овоземаљски пут завршио у туђини.
   Но, његово име и спомен остали су сачувани у срцима српског рода. Нововековни Свети Сава, просветитељ, Николај наставио је своју мисију и након упокојења.
   Напајајући се на изворима вере и побожности ученици средње музичке школе „Др Војислав Вучковић“ из Чачка су са својим вероучитељем Ђорђем Радојковићем напорно радили и спремали се за музичко извођење песама из надалеко чувене „Духовне Лире“ Светог Владике. Ова предивна песмарица је море Јеванђељске мудрости, учитељ врлине и истинске вере, образац хришћанског живота и васпитања душе, учитељица Богољубља, Правдољубља и Родољубља, рађа се у Православној народној хришћанској заједници богомољачком покрету, непосредно након Првог светског рата. Свети Владика Николај благословом Светог Архијерејског Сабора стаје на чело Богомољачког покрета. Музички и литерарно надарен ствара текстове и мелодије за песме, тако настаје песмарица „Духовна Лира“ и оставља то велико духовно благо у наслеђе свом народу.
   Стога су се ученици, са својим вероучитељем организовали и изабрали неколико песама које су приредили за вокално инструментално извођење. Након вишемесечних припрема у просторијама храма Вазнесења Господњег одлучили су се да „Духовну Лиру“ у свом извођењу представе и уживо.
   На трећи Васкрс, на дан Светог Николаја Охридског и Жичког млади уметници наступили су у пуној сали парохијског дома храма Вазнесења Господњег у Чачку. Након тропара Васкрсења и тропара Светог Владике, окупљенима се обратио јереј Слободан Јаковљевић који је кратко произнео и нагласио значај празника које прослављамо ових дана.
   Након што је наглашен значај „Духовне Лире“ млади музичари су вокално-инструментално извели „Ој недељо најсветлији дане“, „Господе Боже мој“, „Говори Господе“ и „Источниче живоносни“. Музички део на кратко је прекинуло кратко житије Светог Владике и одломак из беседе „О будућој срећној отаџбини“. За сам крај изведена су још три препева; „Славимо те Христе Боже драги“ „148 Псалам, све што дише нека хвали Господа“ и „Људи ликујте“.
   Присуствовали смо још једном богоугодном догађају у нашем граду. Посебно смо срећни што се све више младих окреће цркви и озарује Духом Светим. Вечерашње извођење „Духовне Лире“ утолико је већи благослов за наш град и храм узевши у обзир да је српски Златоусти своју Епископску службу започео баш у Чачку.
   Благодаримо Господу и радујемо се младости која нам се враћа у цркве појући и богохвалећи.

Вероучитељ Ђорђе Чоловић

Нема коментара:

Постави коментар