Translate

17. мај 2016.

Митрополит Амфилохије Никити Михалкову уручио орден Светог Деспота Стефана Лазаревића

   13. мај

  Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије уручио је данас у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици прослављеном руском филмском режисеру Никити Сергејевичу Михалкову високо одликовање СПЦ – орден Светог деспота Стефана Лазаревића којим га је, на Митрополитов предлог, одликовао Свети архијерејски синод СПЦ на челу са Његовом Светошћу Патријархом Иринејем за изузетан допринос унапређењу православне филмске уметности и сведочење да ће стид и врлина спасити свет.
    Михалкову је одликовање уручено у склопу Међународног христоваскрсног фестивала православног филма који се вечерас завршава у Подгорици.
   Митрополит Амфилохије је, обраћајући се Михалкову, казао да новосаграђени подгорички храм Христовог Васкрсења значи обнову народа силом васкрслога Христа, обнову хришћанске вере, а самим тим и свеукупне културе у Црној Гори.
   „Код нас је након Другог светског рата педесет година владао тзв. соцреализам, уметност је била соцреалистичка и нико није очекивао да ће доћи до духовног препорода народа Црне Горе, а у исто време и хришћанске културе. У том духу је, ево, организован и овај Међународни христоваскрсни православни филмски фестивал, и ми смо благодарни Богу што се управо тим поводом ви данас овде са нама“, рекао је Владика.
   Владика је рекао да је Михалков један од најзначајнијих савремених хришђанских православних филмских уметника.
   „По нашем осећању и по знању вашег дела, основа онога што сте радили и што радите негде је утемељена на Достојевском и на Тарковском, вашем претходнику“, рекао је Владика и додао да је Тарковски мисли Достојевског да ће лепота спасити свет придодао мисао, за савремени свет од изузетног значаја, да ће стид спасити свет.
   „Дакле, управо оно што је данас, када говоримо о филму, угрожено на светском плану, а то је димензија етике која се спаја са лепотом. А лепота без етике је демонска лепота, постаје демонско својство“, рекао је Владика Амфилохије.
   Михалков је, у беседи након што је примио одликовање, рекао да је за њега велика част боравак у подгоричком храму Христовог Васкрсења.
   „Православни филм, по мом мишљењу, није само филм који приказује Православну цркву. Јер, просто, не можете снимити нешто што није у вашој души. Један старац је рекао да је жестока истина без љубави – лаж. Ја мислим да филм који би могли сматрати православним јесте онај који у својој сржи носи љубав у најширем смислу те речи“, казао је он.
   Он је казао да се данас сусрећемо са великим проблемима, јер православни фестивал у свету јесте нешто што је слично катакомбама.
   „Држимо се једни других и све време смо у стању одбране. И знамо зашто су распели Спаситеља, из зависти. А завист је основа разрушења. Завист је и у томе да постоји велика држава на Балкану, завист је што је била Русија и што и данас постоји, завист што она има резерве онога што је најнеопходније за људски живот. Завист је религија неталентованих, то је туга због туђе радости“, рекао је прослављени руски режисер.
   Он је додао да је очигледно да та завист данас разједа и уништава свет.
  „Ми гледамо како се изображава представа о добру и злу. Сагласан сам, Високопреосвећени с вама, да је комунизам хтио да уништи православље, али мислим да данас још страшнији људи од комуниста желе да униште православље. Комунисти су нам били јасни, они су били атеисти. Али, данас и не кажу да нема Бога. Они желе да макну морално тло испод човека. То се данас зове мултикултурализам, демократија, толерантност и тако даље. Кад дође време плаћања, биће страшно“, нагласио је Михалков захваљујучи на одликовању, и поручио да ми православни немамо другога пута.

  Р. В.
  извор:www.mitropolija.com

Нема коментара:

Постави коментар