Translate

22. мај 2016.

Чему нас учи Свети Николај Чудотворац?

   Светост се не може сакрити. То је свећа стављена на свећњак и град који стоји на врху. У првом случају обасјава простор око себе. У другом се види из даљине, без обзира на то с које стране да јој се човек приближава.
   Светост превладава растојања међу људима и епохама. Различита језичка средина и различита културна позадина не сметају људима да столећима касније непогрешиво препознају светост и да јој се поклоне.
   Такав је Николај Чудотворац.
Манастир Никоље, Овчар Бања, 22.5.2016.
   Кад би међу свецима било места за завист или за такмичење у људском поштовању многи би искоса гледали Николаја. Како да не! Таквим масовним поштовањем на свим континентима се не може свако похвалити. Али зависти међу светима, наравно, нема. Међу њима влада молитва и искрена љубав. А за нас, путнике и дошљаке, који прелазимо свој земаљски пут, постоји озбиљна тема за размишљање.
   Узрок масовног и вишевековног поштовања Николаја Чудотворца је у његовом унутрашњем богатству. Притом је он тако вешто  сакрио тајну свог унутрашњег живота од спољашњих очију да скоро ништа не знамо о чињеницама из његове биографије. Слава је Николаја нашла након што је напустио земљу и ушао у небески мир, односно онда кад су минуле опасности од гордости и таштине (ових неизбежних сапутника славе и похвале)…
   Да ли волиш Николаја Чудотворца? А да ли знаш у чему је тајна његове познатости и љубави према њему? Тајна је у томе што се сећао и што је испуњавао речи Писма: „Блаженије је давати него примати“. Поштоваћеш Николаја Чудотворца ако се у томе будеш угледао на њега. Помози родитељима у кући. Помози другу који заостаје да научи нешто из предмета који знаш и разумеш боље од њега. Данас и увек подели сендвич са другом из клупе. Мисли на друге, а не само на себе. Јер, давати не значи само предавати из руке у руку новац или ствари. Давати се могу време, снаге, знања, брига, молитва. Тиме треба да се баве сви, укључујући и децу…

Протојереј Андреј Ткачов, Није на продају, Чувари, Београд 2014, 89-93
извор:eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар