Translate

31. мај 2016.

др Давор Џалто, “Православље и рат“, Чачак, 27.5.2016.

   На позив свештенства ЦО Чачак, професор др Давор Џалто посетио је Чачак и одржао пригодно предавање. Овај врсни теолог и мислилац рођен је 1980. у Травнику. Завршио је средњу уметничку школу “Ђорђе Крстић“ у Нишу као студент генерације. Академску каријеру започиње у Београду где је дипломирао на Филозофском факултету као најбољи студент. Након дипломирања уписује постдипломске студије у Београду а затим и докторске студије на Универзитету у Фрајбургу где је 2006. одбранио докторску тезу поставши најмлађи доктор наука у Немачкој и Источној Европи. Професор је историје и теорије уметности, као и иконографије и религиологије. Као учесник престижног Фулбрајт програма америчке Владе предавао је на Фордхам Универзитету у Њујорку.
извор:Djordje Colovic
     Поред радова из историје уметности, објавио је и низ  у којима се дотиче друштвене теорије, философије и богословља.
   Заинтересовани верници и суграђани имали су прилику да у сали парохијског дома у Чачку чују предавање на тему „Православље и рат“. Једна од најкомплекснијих тема за разумети у Православљу управо је тема и поимање рата. Упоређујући Стари и Нови Завет веома је лако приметити тензију која влада у мисли јеврејског народа на путу кроз старозаветну историју који обилује сценама из похода и ратова које су водили Јевреји. Са друге стране, видимо један потпуно другачији приступ доживљају рата у Новом Завету, пацифистички и човекољубивији.
Схватити сав парадокс учења о рату готово је неизводљиво. Професор Џалто јасно је нагласио да не постоје црквени оци који оправдавају рат у својој теологији, са духовне стране. Али, са тачке гледишта политичко – друштвених питања за рат се може изнаћи неко помирљиво образложење. Посебно када је рат одбрамбен, додуше, тада долазимо у други, својеврсни проблем. Наиме, рат је оправдан када је одбрамбен, хришћанско начело је заштитити слабијег и немоћног. Али, и у том тренутку долази до одузимања живота другог људског бића, личности. Дакле, иако је идеал хришћанског живота заштита слабијег и помоћ потребитом, такође је идеал и окренути други образ. И један и други приступ су благословени од Господа, али, управо ту и настаје проблем, у рату поштујући један принцип нарушавамо други, а оба су значајна.
   Да би се избегла сва лудост рата, уништења, потребно би било да се Царство Господње настани међу нама, до тада, на несрећу, човек ће остати човек са свим својим слабостима.
Професор је покушао да ову, неисцрпну тему, приближи препуној сали парохијског дома у Чачку. Предавач је на самом крају предавања позвао све присутне да поведу најважнији и најтежи рат, рат са самима собом. Уколико би се људи поправили и исправили мерећи свој живот Христом, свет би се преобразио.

   Вероучитељ Ђорђе Чоловић
   извор:eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар