Translate

28. мај 2016.

Прослављен Свети Ахилије у Ариљу

   Просветитеља тесалијског и Светог Архијереја града Ларисе, богоугодника великог Ахилија, Света Црква у Ариљу прославила је достојанствено и торжествено кроз бројне активности.
Након празничног вечерњег богослужења освећена је чесма Светог краља Драгутина која се налази са спољне стране средњовековног комплекса у зидинама некадашњег моравичког манастира. Освећење је извршио протојереј ставрофор Љубинко Костић, заменик Његовог Преосвештенства Епископа жичког г. Јустина. Он је одслужио Вечерње богослужење уз свечано појање ариљске певнице и сабраних свештеника. Окрепивши се у прелепом амбијенту крај светодрагутиновске задужбине, сви окупљени су имали прилику да присуствују отварању изложбе Историјског архива из Ужица „Ужичани у врху власти Србије и Југославије од 1815. до 2015.“ у холу Соколског дома где је приређен скроман коктел.
   Вече у Соколском дому је употпунило приказивање документарног филма „Владика жички Стефан Боца“. Филм је многима, а нарочито свештеницима, евоцирао успомене на један харизматичан, али и тежак период кроз који је Црква прошла док је на архијерским троновима у Шибенику и Жичи седео Архијереј таквих размера. У уводној речи отац Љубинко је укратко заинтересовао присутне да са већим степеном пажње уживају у пројекцији.
   Ариљска литургијска заједница је удостојена велике радости да по први пут на овај празник дочека у своме окриљу нашег Владику Јустина. Епископу су саслуживали: архимандрит Тимотеј Миливојевић, протојереј – ставрофор Ненад А. Величковић, архијерејски намесник пожешко-ариљски, затим протојереји Драган Стевић, старешина цркве, протојереј Војко Михаиловић, јереј Крста Лазић, јереј Мирко Крупниковић, протођакон Александар Грујовић и ђакон Младен Миливојевић. Епископ је надахнут јеванђелским истинама поучио народ да никада људима на овом свету није било лако ни у једном времену, нарочито ако су били усмерени на богоугодна и вечности достојна дела. Тиме је указао и на пример светитеља Божјег Ахилија који је многе напоре поднео да Христа подари својој пастви у Лариси. Живот проткан тајном Страдања и Васкрсења Христовог и свих величанствених љубветворних дела Божјих која су учињена за живот и спасење света, једини је начин да се превазиђу сви узроци мржње и сукоба које носи овај свет и да се успостави та хармонија љубави и јединомислија која треба да одликује браћу и сестре у Христу.
   Иако је за основце у Ариљу овај дан био наставни, то није спречило децу из црквеног хора да се укључе у литургијску радост и својим појањем покажу да су и они део, и то нимало занемарљив део Цркве.
   После литургијског благољепија у оквиру којег су многи удостојени били примити Небеске Дарове – Тело и Крв Спаситељеву, одржана је литија око храма и преломљен славски колач.
   Трудом братства Цркве Светог Ахилија и прилозима верних и благочестивих људи ариљског краја недавно су изливена три звона за ову светињу којој и приличи да се њени звуци што даље и јаче чују. Архијереј Јустин је освештао звона да би и у вековима пред нама позивали народ на молитву, богослужење и освећење живота.
   У порти цркве је традиционално одржана и свечана седница Скупшине Општине Ариље у оквиру које су подељене награде успешним младим Ариљцима. Уследио је пригодан програм и  празнична трпеза љубави за  све сабране.

            Младен Миливојевић,
            ђакон и катихета ариљски
            извор:eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар