Translate

1. јун 2016.

Изложене БЕСЕДЕ знаменитог византијског књижевника ТЕОДОРА СТУДИТА

   Поводом Дана словенске писмености и културе, у специјалној комори Народне библиотеке Србије, изложене су БЕСЕДЕ знаменитог византијског књижевника и доследног противника иконоборства Теодора Студита (759-826).
   Беседе су сачуване фрагментарно у рукопису Народне библиотеке Србије, на 32 пергамента листа. Рукопис је исписан српскословенским језиком, крајем XIII или почетком XIV века. Рукопис представља један од нуклеуса нашег новог фонда рукописних књига будући да је за Народну библиотеку откупљен још у току окупације, 1943. године.
   Фрагмент Народне библиотеке скреће пажњу како старином и изгледом писма и илуминације, тако и садржином. Иако се у беседама обрађује тема одређеног празника или догађаја из живота хришћанске цркве, она својом поетиком оправдавају квалификативе литерарног и уметничког дела. Теодор Студит се у беседама непосредно обраћа слушаоцу како би побудио живо осећање греха, да изазове гнушање према злу, а љубав према ономе што је добро, да подстакне глад за врлином. Ове беседе у основи имају моралистички, етички карактер.
   Беседе Теодора Студита биће изложене до средине јуна у специјалној комори која се налази у холу испред Централне читаонице националне библиотеке.

   извор: www.nb.rs

Нема коментара:

Постави коментар