Translate

13. јануар 2015.

Молитвени шапат пред ћивотом Свештеноисповедника Доситеја, загребачког и ваведењског

   Роде српски, роде храбри и многострадални, знаш ли да сви свети твоји, непрестано, тихо и усрдно приносе топле, заступничке молитве пред престолом Христа Спаситеља, за твоје покајање, спасење и васкрсење?
   Знаш ли каквом љубављу, бригом и оданошћу горе њихова срца, док ти спаваш и заносиш се собом и туђином?
   Зашто тако лако одбацујеш и заборављаш твоје најверније, најбоље синове и кћери? Не дај да туђе засени и погази твоје!
   Погледај рођени, колико векова, колико душа прохујаше над твојом освећеном, крштеном земљом, и у вечност се узнесоше због светих врлина, и богољубља и братољубља! О, какви бисери сијају у твоме имену, радуј се роде мој српски, роде православни! Радуј се Београде, престони граде, похвало светога деспота Стефана, ево засија и ћивот Светога Христовог исповедника Доситеја у теби! Граде мој бели, владика свети је твоје чедо, рођено и опојано у теби! Србијо! Видиш ли да су болови и страдања свих српских мученика и новомученика, и светог владике Доситеја, заправо крила твоја, којима ћеш као голуб Христу Богу у наручје да полетиш.
   Њихове свете ране душа и тела, сплеле су венце око твога бића и имена. Узвеличај их, спомен великим им учини и не заборави своје најоданије синове и кћери.
Својим светим шапатом и сузним молитвама, они разбијају таму коју ти туђини облаче као потврду за предају и продају. Они те виде боље но што ти себе видиш, и воле те више него што ти умеш да волиш себе и своје.
Роде мој чудесни! Њихове су сузе и уздаси роса и сунце твојој зори и јоргован су твоме пролећу.
                          
   Владико Свети! Треблажени, многонамучени, Доситеје Богом прослављени, славом увенчани, велики сине своје Српске Цркве и свога рода витешкога, принео си себе као благопријатну жртву за веру, за нас. Пастиру добри! Љубав је твоја према Богу и роду запечаћена, твојим страдањима, болом и исповедништвом.
   Лажно хришћанство је забадало клинове, проливало српску крв и затирало веру чисту православну, што ти најбоље знаш свети Владико, но својим неверјем и зверством над тобом, душмани су изнели скривени бисер на светло дана.
   Нека се твојим молитвама светим развеју и разбеже непријатељи Божји, твоји и наши! Нека у грудима свакога Србина и сваке Српкиње засија богољубље и братољубље, непроценљиви дар Христа Бога! Да нам се у вене, ум и наше дане врате најсветије врлине и дарови, којима сте ви свети блистали и дисали, а ми их се временом одрекосмо, и изгубисмо се међу народима.
   Не остављај нас, Владико Свети, принеси своје молбе и уздахе са Пресветом Мајком, са светим Србима и свима светима, да се спасемо, да не исчезнемо, на путу Божијем да останемо, веру одржимо и непостиђена лица пред Сина Божијег станемо.
   Прими, Архијереју Божији, наше искрене молитве и поклоне пред светим ћивотом твојим и обасјај наше душе да стигнемо тамо где су сви свети рода нашега!
   Знај роде српски, роде витешки, и кад уз туђе успаванке спаваш, сви свети твоји, непрестано, тихо и усрдно приносе заступничке, топле молитве пред престолом Христа Спаситеља, за твоје покајање, спасење и васкрсење.

монахиња Теодора, Манастир Ваведење
извор: vavedenjebeograd.net

Нема коментара:

Постави коментар