Translate

21. јануар 2015.

Евхаристијско сабрање у манастиру Јовање

   У уторак, 20. јануара, на дан Светог Јована  Претече и Крститеља Господњег и свете мученице Атанасије, Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин , служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Јовање.
   Преосвећеном епископу саслуживали су : Високопреподобни архимандрит Тимотеј, намесник манастира Вазнесење , протојереј-ставрофор Милован Киковић и епархијски ђакон Александар Грујовић.
                                          
                                          
   Након Архијерејске Литургије, настојатељица манастира Јовање, мати Теодора и њено сестринство уготовили су трпезу љубави у манастирском конаку.

   Тропар, глас 2.

   Успомена праведника слави се похвалама, а теби је, Претечо, довољно сведочанство Господње да си се заиста показао часнији и од пророка, јер си се удостојио да у реци крстиш Онога Кога си проповедао. Зато, пострдавши за истину, радујући се, објавио си радосну вест онима који су у аду, о Богу Који се јавио у телу и узео грех света и Који нам дарује велику милост.                                         
   Манастир Јовање се налази на левој обали реке Западне Мораве, на њеном највећем меандру. Посвећен је рођењу светог Јована Крститеља. На основу стилских карактеристика цркве претпоставља се да манастир потиче из XVI века. За васпостављање монашког живота заслужан је епископ Николај Велимировић. Због старог плана да се у клисури направи хидроелектрана, педесетих година XX века, црква манастира је срушена, тако да није сачуван ниједан важан архитектонски детаљ. Данашњи манастир Јовање пројектовао је Драгомир Тадић, спајајући старе и нове обрасце у сакралном градитељству, дајући целини овчарско-кабларских манастира једно ново остварење.

чтец Владан Макањић
извор: епархија-жичка.срб

Нема коментара:

Постави коментар