Translate

15. јануар 2015.

ПРАВИЛНА РАСПОДЕЛА ЉУБАВИ

   - Старче, може ли моја љубав према неком Светитељу да умањи моју љубав према Богу?
   - Не, зато што се, када неко осећа велику побожност и љубав према неком Светитељу, у томе крије велика побожност и љубав према Тројичном Богу и према Богородици.
     Ко поштује Светитеље, несумњиво још више поштује Пресвету Богородицу. Исто тако, онај ко много поштује Пресвету Богородицу, разуме се да још више поштује Пресвету Тројицу. Видиш, када си везан за неког Светитеља и према њему осећаш велику благодарност, спремна си и да се жртвујеш за њега. А ако се жртвујеш за једног Светитеља, зар се за Бога нећеш жртвовати?
                          
     Љубав према Христу, према Пресветој Богородици, према Светитељима - велика је ствар. То је љубав која се не може упоредити ни са једном другом љубављу. Поуздана је; не остаје без одговора.
   - Старче, а може ли неко да воли Бога, а да не воли људе?
   - Не, јер када волиш Бога, немогуће је да не волиш икону Божију - човека. Наша љубав према Богу собом носи и љубав према ближњима, јер онај ко се приближио Богу, приближио се, као и Светитељи, свим људима. Али и у нашој љубави према ближњима, крије се наша велика љубав према Богу.
     Када човек своје срце преда Богу, он почиње да воли; не само друге људе, већ и птице, дрвеће, па чак и змије. Тада се човек побожно клања не само Богу и Његовим Светитељима, већ и Његовим иконама - људима. И све што је створено, мало или велико, драгоцено или безначајно, каменчиће и гранчице, он побожно узима и целива као благослов свог Творца, баш као што човек целива мали или велики предмет који је добио од неке цењене личности.

Старац Пајсије Светогорац, Страсти и врлине, Манастир Светог Првомученика и Архиђакона  Стефана, Врање , 2012.

Нема коментара:

Постави коментар