Translate

15. јануар 2015.

СТАРАЦ ПАЈСИЈЕ ПРИЧИСЛЕН ЛИКУ СВЕТИХ

   Његова Светост Патртијарх васељенски Вартоломеј са својим Светим и Свештеним Синодом једногласно је прихватио одлуку Грчке Православне Цркве и лику светих причислио (канонизовао) Старца Пајсија, у уторак 13. јанауара 2015. године. Од данас ће бити познат као Свети Пајсије и придодан је општеправославном агиологиону.
   Свети Пајсије Светогорац је рођен као Арсеније  Изнипидис у јулу 1924. г. у Фараси у Кападокији (данашња Турска), а преставио се јула 1994. г.  Као монах био је знаменит са живота и предсказања. Отац му се звао Продром, а мајка Евлампија.  Рођен је у породици са осморо деце. Крстио га је 7. августа 1924. г., на недељу дана пре него што су Грци напустили Фарасу, парохијски свештеник Арсеније, којег је Православна Црква такође прогласила светим. Отац Арсеније му је дао ово име.
                      
   Пет недеља после крштења, 14. септембра 1924, породица Пајсијева је заједно с другим избеглицама пристигла у Пиреј и наставила даље за Крф, где су остали 18 месеци. Затим се породица преселила у Игуменицу и даље у Коницу, где је Арсеније завршио основну школу као одличан ђак с „примерним владањем“. Као дете бележио је чуда светог Арсенија. Имао је склоност као монаштву и одавно је желео да буде монах.
                    
   Арсеније је отишао на Свету Гору 1949. г., управо после одслуженог војног рока. Једну ноћ је провео у манастиру светог  Јована Богослова у Кареји и затим се подвизавао у испосници Пантелејмонског манастира, у келији Пресвете Богородице, где се упознао са оцем Кирилом, игуманом, и верно се држао његових духовних савета. Провевши неко време у разним светогорским и синајским испосницама, настанио се у манастиру Кутлумушу и овде остао све док се није озбиљно разболео и преставио у лето 1994. године.
фото: Православие.ру
                        
   Погребен је у свештеном манастиру Светог Јована Богослова у Суроти, Солун. Од тог времена, увек 11. и 12. јула обележавана је годишњица његовог престављења, кад је у присуству хиљада верних служено бденије.
   Старац Пајсије је написао четири књиге, које је објавио манастир Светог Јована Богослова: Свети Арсеније Кападокијски (1991), Старац Хаџи-Георгије Светогорац 1809-1886 (1986), Светогорски оци и светогорска питања (1993) и Писма (1994). У нас је књигу о Светом Арсенију Кападокијском превела и објавила игуманија соколичка Макарија.
  
Извор: www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар