Translate

26. март 2016.

254. број часописа „Светигора“

   Пост – средство, а не циљ

   Приказ великопосног, 254. броја Светигоре

   Да бисте боље схватили борбу на духовном попришту Великог поста помоћи ће вам ново, 254. издање Светигоре – образника за веру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске. Велики део текстова, ако не директно, а оно индиректно, преноси поруку смисла и суштине Великог поста. Можда је најупечатљивији кратки текст – порука Духовна борба великог поста старца Јефрема Филотејског, затим богословски текст игумана Дионисија Шленова о посту, тј. претечи Часнога поста, сирној седмици Традиција сирне седмице у Византији. Ту је и врлинослов, чији сам назив открива суштину оног што је написао митрополит Јона Пафхаузен  Људска личност и вредност страдања. Са постом и молитвом нераскидиво је везано и покајање. Света тајна покајања као процес повратка у Цркву назив је предавања протојереја мр Арсенија Радовића, које Светигора објављује.
   Прва недеља Часног поста позната је као Недеља православља. О том празнику сазнајте више из предавања одржаног у Недељу православља 2015. г. Јерес иконоборства и победа православља јеромонаха Макарија, сабрата манастира Савина. Трећа седмица Часнога поста зове се Крстопоклона. «Преко крста као степенице, ми се уздижемо према најсавршенијем знању», каже Митрополит црногорско-приморски Амфилохије у беседи Крстоносна љубав Христова ће бити наш судија,  изговореној у цркви Свете Текле у Даниловграду на Крстопоклону недељу 2015. године. Питању хришћанске етике и погледу на људско напредовање посвећено је размишљање Ставроса Ј. Балојаниса  Људско напредовање с православног становишта.
   Преко разговора Елине Михајловић са Аркадијем и Еленом Малер у парохији Светог Николаја  Велимировића у Сантјагу де Чиле Православна мисија у свету, сазнаћете нешто више о нашем православном живљу у Јужној Америци. Други разговор, у овом броју, преузет из руских извора  – Не бојим се смрти, бојим се да будем недостојан Божије љубави – вођен је  са Керијем Хиројуки Тагавом, јапанским глумцем, који је недавно примио православље. Тагава је целог живота тражио смисао и нашао га Божиим промислом и Божијом љубављу. Љубав према Богу треба васпитавати од малих ногу, исто као што треба гајити међусобну љубав у породици. О православној породици и васпитању говори психолог и психотерапеут Анастасија Бондарчук - Јерархија душе или како не васпитати несавесног човјека.
   Трагом прошлих времена у Соко град (Иванов град) води вас Смиља Влаовић, а мр Милена Мартиновић упознаће вас са једним заборављеним рукописом који се чува у Народном музеју Црне Горе на Цетињу. Од сада редакцији Светигоре можете постављати питања везана за духовни и црквени живот. У овом броју можете прочитати одговор свештеника везан за молитву «Оче наш» .
   Недавно је у Подгорици промовисана књига др Мирољуба Јевтића „Његош и ислам“. Светигора је издвојила поглед на књигу протојереја-ставрофора Драгана Станишића, као   и извод из рецензије на монографију, академика Љубомира Зуковића. Веран Христу до смрти назив је приказа четвртог Светигориног илустрованог житија „Свети краљ Драгутин“. У рубрици поезија заступљени су стихови песника Јанка Јелића и Баја Драгишина Ненезића. Ту је и опроштај од добротвора Веселина Лековића. У новом броју наћи ћете и једно саопштење за јавност Митрополије црногорско-приморске.
   На самом крају Светигора вас упознаје са најактуелнијим догађајима из света, помесних цркава, отачаствене цркве и Митрополије црногорско-приморске. Првој званичној посети делегације Српске православне цркве Митрополији аустралијско-новозеландској посвећена је репортажа  Делегација Српске Цркве у Аустралији, а прослави празника преподобног Симеона Мироточивог репортажа  Сабиратељ свога народа.

   Извор: Митрополија црногорско-приморска
   www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар