Translate

28. март 2016.

Слава придворног параклиса Светих 40 мученика севастијских

   У другој недељи Свете Четрдесетнице, када Црква Божија прославља и спомен Светих Четрдесет мученика севастијских, прослављена је слава придворног параклиса владичанског двора у Краљеву.
    Светом Архијерејском Литургијом началствовао је Епископ жички г. Јустин уз саслужење: архимандрита Дамјана (Цветковића), протосинђела Саве (Илића), Архијерејског заменика протојереја-ставрофора Љубинка Костића, Архијерејског намесника жичког протојереја Миломира Радића и верног народа жичке и тимочке епархије. Велељепију богослужења допринели су својим појањем чланови братства Саборног храма Светитеља Саве у Краљеву и сестре монахиње из манастира Ковиље и Благовештење Овчарско са својим игуманијама.
    У литургијској омилији архимандрит Дамјан је, честитајући славу домаћину Епископу Јустину,  говорио о Великом посту износећи параболу о посту као мосту који се гради ка спасењу. Истакао је да са посебном пажњом чувамо успомену на личност блаженопочившег Епископа жичког Хризостома, који је оснивач ове свете обитељи и за чији смо покој душе узнели молитве.
    Након заамвоне молитве пререзан је славски колач у част Светих мученика и принето жито као симбол вечног сећања Цркве на њих. Потом се свима присутнима обратио протојереј- ставрофор Љубинко Костић. Он је честитајући празник истакао и то да се у другој недељи поста сећамо изузетне личности богослова и подвижника Светитеља Григорија Паламе, архиепископа Солунског. Његово учење о божанским енергијама и виђењу Таворске светлости је основ богословствовања.
    На завршетку Свете Литургије свима се обратио Владика Јустин и још једном потсетио на значај поста. Потом је све верне позвао у просторије епископске резиденције где је уз трпезу љубави настављено литургијско славље.

   вероучитељ Стеван Минић
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар