Translate

23. март 2016.

Принц Чарлс посетио саборни храм Св. Ђорђа у Призрену

   Епископ Рашко-призренски Теодосије и игуман манастира Високи Дечани архимандрит Сава данас су у саборном храму Св. Великомученика Ђорђа у Призрену заједно са свештенством, ученицима Богословије у Призрену и верницима дочлекали Његово Краљевско Височанство Принца од Велса. На уласку у црквену порту високог госта је поздравила Милица Ђорђевић једино српско дете у Призрену и уручила му букет цвећа. По уласку у храм Владика Теодосије обратио се британском Престолонаследнику поздравном беседом у којој је говорио о значају косовско-метохијских светиња, страдању које је Црква са својим народом прошла протеклих година али и о обнови порушеног и посебно васкрсењу Призренске богословије. Принц Чарлс се срдачно поздравио са богословцима који су му отпевали тропар Васкрсењу Христовом на српском и енглеском језику.
   Владика Теодосије и о. Сава су потом Принцу од Велса показали малу изложбу фотографија које приказују разарања у мартовском погрому 2004. године као и обнову светиња и кућа која је потом уследила. Владика се посебно захвалиио британској влади на помоћи у обнови кућа за повратнике. Уваженом госту објашњено је да 16 година након завршетка оружаног сукоба 200.000 Срба не може да се врати на Косово и Метохију и да је у Призрену од предратних 8.000 Срба сада остало да живи само двадесетак, већином старијих лица. Принц Чарлс се задржао у кратком разговору са групом повратника, који су изразили чврсту жељу да остану да живе у свом родном граду и поред трагедије коју су прошли 2004. године, када су све српске цркве и куће у Призрену биле запаљене.
   На крају посете Принц Чарлс је обишао малу цркву Св. Георгија из 15 века, задужбину породице Руновић, која је у погрому 2004. године запаљена. Посебно интересовање изразио је за рестаурацију и конзервацију оштећених фресака у древним призренским црквама које су радили грчки, српски и италијански рестауратори. У знак сећања на посету, Владика Теодосије је Принцу Чарлсу уручио луксузну монографију Манастира Високи Дечани на енглеском језику додавши неколико речи о највећим светињама СПЦ на Косову и Метохији, које су због свог значаја уврштене у светску културну баштину УНЕСКО.
   Епископ Теодосије и о. Сава су изразили наду да ће српска православна баштина на Косову и Метохији, са својим историјским и културним идентитетом, бити адекватно заштићена одговарајућим међународним гаранцијама.

   извор: www.eparhija-prizren.com
   19.3.2016.

Нема коментара:

Постави коментар