Translate

24. март 2016.

Хиљаду година стари крст пронађен у Данској


   Денис Фабрицијус Холмс из Данске пронашао је крст са распећем стар неколико векова у изузетно очуваном стању.
   Холмс је мистериозни предмет пронашао помоћу детектора за метал, а стручњаци сматрају да би тај предмет могао да промени нашу перцепцију о историји хришћанства у Данској, пише "Индепендент".
   Холмс је у петак по подне рано изашао с посла, па је одлучио да проведе неко време обављајући једну од својих омиљених активности.
   Након неколико сати, у блату је пронашао распеће које се потпуно разликовало од оних које је виђао до тада.

   “Од тада нисам могао да мислим ни на шта друго”, рекао је Холмс.

   Након што је фотографију својег открића објавио на једној друштвеној мрежи, други корисници су почели да га охрабрују да се запути у музеј, а он их је послушао.

   “Реч је о заиста сензационалном открићу из прве половине 10. века. Идентична фигура, која се смешта управо у овај период, пронађена је још само у Шведској”, изјавила је Малена Рефшауге Бек, кустос и археолог музеја Остфинс.

   Међутим, овај примерак је у изузетно добром стању и представља један од најбоље очуваних хришћанских артефаката пронађених у Данској.
   Дугачка 4.1 центиметара и тешка 13.2 грама, фигура је изражена од фино наслаганих златних нити и ситних филигранских гранула. на задњој страни је равна, а на врху ланца има мало око.
   Носила ју је највероватније припадница неког од викиншких племена.
   Настанак распећа смештен је у период између 900. и 950. године, што је веома значајан податак јер би могао да указује на то да су Данци примили хришћанство много раније него што се претходно мислило.
   Најстарија представа распетог Исуса на крсту у Данској за сада се везује за камене руне у селу Јеилинг, које су подигнуте 965 године, у спомен на прихватање хришћанства од стране данског краља Харалда Плавозубог.
   Хришћански мисионари били су присутни у Данској два века пре тога, али све до тада нису успели да приволе Викинге да прихвате њихову веру.
   До 1050. године већина Данаца били су хришћани.

   “Овај предмет свакако ће морати да се појави у свим школским књигама за историју. Штавише, у последње време све је више знакова који указују на то да се хришћанство раширило много раније него што се мислило, а ово је најчвршћи доказ за ту тврдњу до сада”, каже Бек.

   А шта на то каже Холмс?

   “Ока нисам склопио! Осећање је заиста преплављујуће. До мене још увек не допире пуна свест о утицају који ће ова фигура извршити на данску историју. Тешко је то појмити”, изјавио је за то ТВ2 / Фyн.

   www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар