Translate

26. март 2016.

Појање Свете Горе

    2014.
    Наступ хора византијског појања "Филатоните" на 11. Ускршњем фестивалу, који је одржан у концертним дворанама и црквама у Москви. Име хора "Филатоните" значи "пријатељи Свете Горе".
   Оснивач и вођа хора - Манусис Димитрије, доцент факултета византијске музике универзитета у Солуну је 25 година посветио проучавању светогорске традиције црквеног појања:

   - Манастир Симонопетра - најстарији хорски центар на Светој Гори. Вештина локалних појаца је чувена широм света. Али како монаси ненапуштају манастирске зидине њих могу слушати само они који имају част да посете манастирску свету обитељ. Дакле, да би очували наше музичко наслеђе, пре две године, одлучили смо да окупимо музичаре, од којих је судбина сваког од њих на овај или онај начин повезана са Светом гором.

   Многи од чланова хора - су међусобно рођаци - унуци или нећаци сименопетрских монаха. Сви они су упили древне традиције византијског појања.

-У нашем репертоару су светогорске химне са почетка 12. века па до модерних музичких образаца. Трудимо се да идемо на турнеју по разним православним земљама 2-3 пута годишње, у Русији смо били два пута прошле године - у Ростову, и овај пут - у Москви.
монах Лазар Хиландарац
фото: Доситеј Хиландарац

Нема коментара:

Постави коментар