Translate

25. март 2016.

Принц Чарлс и Патријарх Иринеј са представницима Хиландара/March 9, 2004. H.R.H. PRINCE CHARLES SENDS MESSAGE OF SUPPORT TO CHILANDAR MONASTERY

   Његово Краљевско Височанство Чарлс Принц од Велса и Његова Светост Патријарх српски Иринеј састали су се у Патријаршији српској 16. марта 2016. године са представницима Светог манастира Хиландара, Задужбине Светог манастира Хиландара и Друштва пријатеља Свете Горе из Србије и Велике Британије. Сусрету су присуствовали амбасадори Хеленске Републике и Уједињеног Краљевства Константин Икономидис и Денис Киф.
   Сусрет је организован по жељи високог госта који је поштовалац духовног и културног наслеђа Свете Горе и патрон Друштва пријатеља Свете Горе у Великој Британији. Принц Чарлс је био веома заинтересован за напредак радова на Обнови Хиландара. О томе су га укратко упознали др Владета Јанковић, истакнути члан српског Друштва пријатеља Свете Горе и Миливој Ранђић, директор Задужбине Хиландара. Принц од Велса је заједно са Патријархом прегледао фото албум актуелног стања пројеката у манастиру. Похвално се изразио о обновљеним целинама, рекавши да је импресиван резултат то што су братство и његови сарадници успели да реконструишу и поврате изглед објеката који су готово нестали.


  Највећи посао у 2016. планиран је на Белом конаку. Објекат се реконструише према сазнањима које стручњаци имају о његовом оригиналном изгледу. Имајући у виду да је Обнова сложен и скуп подухват, Принца је занимало да ли се располаже довољним средствима за наставак радова. Према мишљењу присутних подршка Републике Србије је пресудна за успешно окончање Обнове.
   Г. Грејам Спик, из британског Друштва пријатеља Свете Горе, обавестио је Принца да је Друштво прикупило половину потребних средстава за реконструкцију крова Камбанског пирга – манастирске звонаре која није горела у пожару 2004. али је у стању које намеће хитну интервенцију. Ови радови започеће у мају како би се искористио летњи период сувог времена за деконструкцију крова. Они у исто време подсећају да се Обнова Хиландара не завршава реконструкцијом изгорелих објеката, јер зуб времена нагриза манастирску Трпезарију (14.в), па и саму Саборну цркву (14.в.) која се сматра најлепшом на Атосу. Принц од Велса је подржао акцију британског Друштва.
   Принц је пожелео да види обновљен Хиландар и радује се дану када ће Хиландар у потпуности повратити своју пређашњу лепоту.
   Његово занимање за Свети манастир Хиландар потиче из посете коју је учинио 2003. године. Српски светогорски манастир оставио је на Принца од Велса изузетан утисак својом лепотом и гостопримством. Познат и као поштовалац Свете Горе, Принц Чарлс је у исто време љубитељ архитектуре и патрон многих пројеката реконструкције и давања новог живота старом наслеђу.
Обнови Хиландара посвећује значајну пажњу још од тренутка када се пожар догодио. Један од првих израза подршке након пожара братству манастира Хиландара стигао је од принца Чарлса који се обратио личним и саосећајним писмом. Од тада је пратио Обнову и учествовао примереним прилозима и подршком у свим акцијама које је организовало друштво Пријатеља Свете Горе Уједињеног краљевства.  Пре пет година био је и домаћин „Хиландарског апела“ („Chilandar Appeal“), добротворног пријема на свом приватном имању Хајгроу, када је угостио игумана Светог манастира Хиландара архимандрита Методија са сарадницима.
   Сусрету у Патријаршији присуствовали су председник српског Друштва пријатеља Свете Горе академик Мирјана Живојиновић и проф. Мирко Ковачевић, главни архитекта Обнове Хиландара.

   извор:www.hilandar.org
преузми везу:

The Friends of Mount Athos
 March 9, 2004. H.R.H. PRINCE CHARLES SENDS MESSAGE OF SUPPORT TO CHILANDAR MONASTERY

   Хиландар у души Принца

   Н. Станковић -Ј. Живановић, "Новости", 17. март 2004.

   Одлука принца Чарлса да поклони 650.000 фунти за обнову манстира на Светој гори није случајна. Током боравка међу манастирским зидинама принц Чарлс се не разликује нимало од осталих посетилаца. Отац принца Чарлса, принц Филип, садашњи војвода од Единбурга
   Вест да је принц Чарлс поклонио 650.000 фунти за помоћ и обнову Хиландара после недавног пожара који је озбиљно оштетио наш манастир на Светој гори, изненадила је само оне који не прате дневне вести или које британска краљевска породица баш уопште не занима.
Принц Чарлс је стални посетилац Свете горе, најчешћи манастир у којем проводи време је Ватопед, још од 1996. године када је први пут био гост православног братства на овом полуострву. Будући власник круне већ дуго је познат по свом залагању за традицију, за очување природне средине и по свом **веровању у судбинске токове** (толико да су га у појединим новинским текстовима означавали као човека који је против науке), али цела прича о овој духовној вези између овог члана најпознатије ројалистичке породице и Светогорских манастира, има дубље корене него што је пуко залагање за старе вредности.
   Отац принца Чарлса, принц Филип, садашњи војвода од Единбурга, био је православац пре ступања у брак са принцезом Елизабетом, садашњом Британском краљицом. Биографи краљевске породице наводе да је женидбом Филип престао да званично буде православац, али да никада није престао да се крсти, чак и на јавним местима, као припадник ове вероисповести. 
   Принц Чарлс и војвода од Единбурга су врло активни у помагању друштву пријатеља Свете горе, али млађи члан породице чешће одлази међу монахе, по неком неписаном правили два пута годишње, да ужива у медитацији и сликању. Током боравка међу манастирским зидинама принц Чарлс се не разликује нимало од осталих посетилаца, придржава се свих ограничења које намеће монашки живот, између осталог спава у великој спаваоници заједно са осталим посетиоцима.
   Пре четири године Чарлс је био гост манастира Ватопед, Ивирон и Мегистис Лаврас, и инсистирао да се његовој посети да што мањи публицитет. Једном другом приликом, Чарлс је намеравао да на Светој гори проведе само три сата али је остао више од 24 сата, присуствујући и вечерњој и јутарњој служби.
   Можда због свега тога британски **Гардијан** је маја 2000. године у свом тексту о будућности монархије поставио следеће питање о принцу Чарлсу: **Једнога дана он ће постати краљ, али у шта он заиста верује?** У одговору се наводи да је будући монарх није сигуран где је сада и да покушава да открије корене своје духовности. Да ли је православаље излаз?

   ИНСПИРАЦИЈА ЗА ХИМНУ

   Британски композитор ДЖон Тавенер, један од аутора који је прихватио и обрадио православне религиозне песме у својим делима, компоновао је користећи ове мотиве и **химну** која је свирана приликом сахране принцезе Дајане. Принц Чарлс је редован гост на премијерама Тавенерових дела и један од поштовалаца његовог опуса. У тексту од априла месеца 2002. године у **Сандеј експресу**, чији је наслов **Да ли Чарлс окреће леђа цркви?** (мисли се на енглеску цркву) сматра се да је управо смрт Лејди Ди била пресудна да се будући краљ све више и чешће окреће православљу и Светој гори која му **пружа пуно сигурности **.

   МЕЊАЛИ ВЕРУ

   Током протеклих векова неколико чланова Европских краљевских породица прешло је у православље, од Шведског краља Магнуса у средњем веку, до чланова монархистичких породица у Данској и Немачкој. Мајка војводе од Единбурга, принца Филипа, сахрањена је по сопственој жељи, у складу са законима Руске православне цркве у Јерусалиму. За време живота у Бакингемској палати, она је имала малу православну капелу само за своју употребу.

   РЕДОВАН ГОСТ 

   Генерални конзул Србије и Црне Горе у Солуну Југослав Вукадиновић, каже за **Новости** да још увек у представништво СЦГ у Грчкој није стигла званична реакција нашег братства из Хиландара на вест коју су објавили не само грчки и српски, већ и британски медији.
- Тачно је да принц Чарлс редовно посећује Хиландар у последњих седам година и то два пута годишње. У јавност никада унапред не процури информација о његовом доласку, али скоро увек грчке телевизије нешто касније испрате његову посету - истиче Вукадиновић.
Вукадиновић тврди да се британски престолонаследник у својим посетама увек затвара у келије грчког манастира, где слика и медитира. Он је велики пријатељ свих монаха и манастира на Светој гори, каже наш саговорник, а дешавало се и раније да им помаже, било финансијски или у неком другом смислу. Примера ради, недавно је финансирао изградњу стазе за вернике која спаја манастире.

   ПРИЈАТЕЉИ

   Како смо сазнали у прес-служби Српске православне цркве, принц Чарлс је најпре послао писмо подршке монасима манастира Хиландар преко Енглеског друштва пријатеља Свете горе.
- Палата светог Јакова, званична канцеларија принца од Велса, изразила је спремност за сарадњу и помоћ у обнови фресака у старом манастиру светог Василија на обали мора - кажу у СПЦ.

   ПОСЛЕДЊА ПОСЕТА

   Принц Чарлс и његов отац Филип, војвода од Единбурга, почасни су чланови Енглеског друштва пријатеља Свете горе. Последњи пут принц Чарлс је приватно посетио манастир Хиландар, 12. септембра 2003. године, и том приликом је био задивљен лепотом српског духовног наслеђа, кажу у прес-служби Патријаршије СПЦ.
   Енглеско друштво, на чијем је челу др Калистос Вер, епископ Диоклеје, је такође приложило првих пет хиљада енглеских фунти за обнову манастира Хиландар.

   извор: www.novosti.rs

Нема коментара:

Постави коментар