Translate

26. март 2016.

Литургијско сабрање у Светониколајевској обитељи у Јежевици

   Друге суботе Свете четрдесетнице, на празник Светог Никифора Цариградског 26.марта 2016.године, Светониколајевски манастир у Јежевици посетио је Епископ жички г. Јустин. Предстојатеља Епархије жичке дочекало је братство ове обитељи, локално свештенство и монаштво. Свету Литургију после скоро десет година предводио је Епископ Јустин уз саслужење игумана јежевачког Германа, архимандрита Тимотеја вазнесењског, локалног пароха јереја Богдана Митровића и јереја Влада Капларевића. Благољепију богослужења допринела су сестринства манастира Ковиља, Благовештења, Каменца и Никоља, радосним појањем химни божанствене Литургије. Радост данашњег сабрања у овим светим данима поста и припреме за празник Васкрсења Господа нашега Исуса Христа, употпуњена је произвођењем јеромонаха Германа у чин протосинђела од стране нашег Епископа. Препознат је монашки труд и подвиг нашег оца Германа који се од пролећа 2006.године труди да ова обитељ из 14.века заживи, обнављајући светињу и окупљајући братство.
   Упућујући поуку свом духовном стаду, Владика Јустин је говорио о непоходности чистоте срца и ума, нарочито у дане поста, када нас Црква позива да пост и молитву користимо као средства за ходање по лествици спасења. Позивајући нас да нам срце и ум буду у сваком тренутку трезвени и прожети хришћанским мислима и Исусовом молитвом, Епископ је причестио мноштво верног народа Божијег који манастир Јежевицу редовно посећују и молитвено јој прилазе.
   Трпезом љубави и молитвеним поздравима, верни народ и братство манастира Светог Николаја у Јежевици, испратили су свог духовног оца уз жељу да се радост данашњег сабрања умножи и пројави на сваком Приносу свете Цркве Божије.

   свештеник Владе Капларевић
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар