Translate

27. март 2016.

О значају поучавања народа

Често се као изговор за неревносно мисионарско деловање свештенства износи аргумент да народ није заинтересован. Чињеница је да ту име истине. Тачније, данашњи човек је све мање заинтересован за било какав духовно-просветни садржај. Време ријалити шоу програма, досаде и међу старим и међу младим (“смарања“, како каже омладина), наркотика, проналази све више присталица. Могли бисмо рећи да су ово неки од изазова на које је савремени свештеник позван да одговори. Извод који нудимо у наставку указује на светао пример Светог Григорија Паламе. Сигурно ће неко да помисли да ми нисмо он. То је тачно. Ипак, овде видимо да је и он своје време оцењивао као незаинтересовано за веру. Виђење које је имао га је поучило другачијем размишљању. Могуће да ми нећемо имати овакво виђење, али ваљда нам је Свети Григорије довољан сведок. Млеко учења вере данас је неопходно српском народу као духовном одојчету. Само тако ће се припремити за вино догматског учења и Вино које је Крв Христова чији причасници постајемо. Томе нас учи и спомен Светог Григорија у Другу недељу Великог поста.

   јереј А.Јевтић
   “Од тога времена, причао је о томе сам блажени Григорије, он је стварно свагда, ма где се налазио, имао очигледне доказе о нарочитом божанском промишљању о њему. Једном за време молитве, преподобнога Григорија захвати лак сан, и њему се присни: он у рукама држи суд чистога млека толико пун, да се оно прелива; затим млеко доби изглед мириснога вина, које, преливајући се преко ивице суда, окваси његове руке и одело, ширећи унаоколо диван мирис. Осећајући дивоту мириса, Григорије се радоваше. Утом му се јави лучезарни младић и рече: Зашто ти не дајеш и другима од тог чудесног напитка, који ти намерно расипаш? Или не знаш да је то непресушни дар благодати Божје? – Свети Григорије одговори: Али ако у данашње време нема људи који осећају потребу за таквим пићем, коме онда давати? – Младић на то узврати: Иако у данашње време нема жедних таквога напитка, ипак си ти обавезан да испуњаваш своју дужност и не занемарујеш дар Божји, за који ће Господ тражити од тебе рачун.
   При тим речима виђење се заврши. Григорије се прену из сна и остаде ту седећи цео дан и ноћ обасјан неописивом божанском светлошћу. Свети Григорије ово виђење објасни касније своме пријатељу и ученику Доротеју овако: млеко означава дар обичне речи, појмљиве за срце простих, жељних моралне поуке; а претварање млека у вино означава да ће се са временом од њега тражити поуке о најузвишенијим истинама вере Христове, истинама догматским и небеским. Послушан Божанском призиву он отада отвори своја медоточива уста и сва Света Гора се дивила дубинама његове мисли.“

   (Извод из: Житије Светог Григорија Паламе, 27⁄14. новембар)
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар