Translate

17. јануар 2020.

Духовно вече у Горњем Милановцу


Благословом Његовог Преосвештенства Епископа жичког Г. Јустина 15. јануара 2020. године са почетком у 18:00 часова Црквена општина Горњи Милановац – Црква Свете Тројице, организовала је духовно вече на коме је предавач био г. Горан Вучковић,  виши асистент Православног богословског факултета „Св. Василије Острошки“ у Фочи.  Тема предавања носила је наслов: „Христово рођење у 21. веку – како савремени човек доживљава Божић“. Предавању су присуствовали свештеници таковског намесништва, професори и ђаци средњих и основних школа и верни народ.
   На самом почетку по благослову старешине храма о. Миодрага Анђелића предавача је најавио вероучитељ Милорад Васиљевић. У најави је изнет живот и дело предавача и тема о којој ће он говорити.
   Професор Горан Вучковић је у уводу свог излагања нагласио да предавање не претендује дати коначан одговор на тему, јер многи су свети Оци кроз тумачење Јеванђеља приближили смисао Божића. Са друге стране наглашено је и да свака епоха захтева да се у светлу Јеванђеља изнова пружи одговор на савремене околности у којима се хришћани налазе. У даљим почетним корацима свог излагања професор је истакао реч „Мир“ и осврнуо се на радосни божићни поздрав „Мир Божији, Христос се роди“ говорећи да је Христос тај који је донео мир и да сваки човек треба да га оствари са самим собом управо преко заједнице са Богом и ближњима.
   У главном делу излагања постављено је кључно питање: „Да ли савремени човек препознаје смисао Божића или не?“ Постављене су две главне тезе: 1) Да је Бог толико заволео свет да је и Свог Јединородног Сина послао на земљу; 2) Да је пали свет на тајанствен и мистички начин спашен од смрти и греха. Kада је објашњено зашто је Христос дошао у свет и да је то догађај космичких размера, изнето је и то да ми треба према том одговору да живимо а не само да причамо о том чудесном догађају. Несебична љубав је према речима професора главни покретач за рађање Бога у телу људском.
   Професор је потом изнео и објаснио два приступа Божићу и њихове разлике, а то су формалистички или који се такође може назвати традиционалистички, а други је подвижнички који укључује непрестани подвиг хришћанина ка Богу где се спремно дочекује Христово Рођење. Изнето је и западно поимање празника где се све своди на форму, као и колико велики утицај има секуларизам на само хришћанство и његову централну поруку када је у питању празник Рођења Христовог.
   У даљем делу предавања говорено је о припреми за тај празник четрдесет дана пре, кроз пост који прочишћује срце и ум човека омогућавајући му да прими ту радосну хришћанску вест. Истакнута је и реч „Сусрет“ јер се управо рођењем Бога десио најприснији сусрет измењу Њега и човека. Треба нагласити да је цело предавање било поткрепљено цитатима из Светог Писма и светоотачке литературе.
   Предавање је закључено цитирањем светог Порфирија Kавсокаливита: „Ако будемо хтели да идемо за Христом, и овај живот на земљи биће нам уз Христа радост без обзира на тешкоће. С тим у вези апостол Павле каже : Радујте се у својим страдањима. То је наша религија. У том правцу треба да идемо. Не састоји се она толико од формалних обавеза колико од решености да живимо са Христом. Kада ти то пође за руком, шта би друго хтео? Задобио си све. Живиш са Христом, а Христос живи у теби. Све је потом веома лако – послушност, смиреност, мир у души.“

  Вероучитељ Милорад Васиљевић
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар