Translate

31. јануар 2020.

Нови број „Православља”, новина Српске Патријаршије

   У Православљу, новинама Српске Патријаршије, од 1. фебруара 2020. године, највећа пажња посвећена је прослављању празника Светога Саве, првог српског Архиепископа, као и дешавањима у Митрополији црногорско-приморској, епархијама: будимљанско-никшићкој и милешевској, тачније у Црној Гори. Спорни закон о слободи вероисповести, који је крајем прошле године усвојила црногорска скупштина, изазвао је снажну реакцију Српске Православне Цркве и вернога народа који у величанственом броју мирним литијама, молебанима и протестима скреће пажњу широке јавности Региона и света на недемократски, нецивилизацијски и нечовечни закон уперен против Српске Православне Цркве и њених светиња у Црној Гори.
   У новом броју читајте и интегрални текст интервјуа Митрополита загребачко-љубљанског г. Порфирија који је у разговору за дневне новине „Новости“ говорио о положају Српске Православне Цркве у Црној Гори, односу Срба и Хрвата и могућности превазилажења ратних траума и сећања у Хрватској, обављању архијерејске дужности у већинској римокатоличкој средини, односу наше Цркве са Васељенском патријаршијом после њеног неканонског мешања у устројство Православне Цркве у Украјини...
   У тексту под насловом „Нови Београд и Земун уз браћу у Црној Гори“ читајте како је на хиљаде житеља Новог Београда и Земуна са својим Патријархом у величанственој литији пружило молитвену подршку Српској Православној Цркви и народу у Црној Гори.
   Православље преноси и Светосавску беседу Епископа диоклијског г. Методија, изговорену 26. јануара 2020. године, у навечерје празника Светог Саве на централној Светосавској академији Митрополије црногорско-приморске у крипти храма Христовог Васкрсења у Подгорици – Немањином граду.
   Поводом обележавања 78 година од Новосадске рације доносимо извештај са молитвеног догађаја код споменика Породица, где су се окупили представници Српске Православне Цркве и Јеврејске општине у Новом Саду, делегације Града Новог Сада, Скупштине Војводине и Војске Србије, Муфтија војвођански Мухамед Зилкић, представници амбасада Израела и Мађарске, политички и културни делатници, као и многобројни народ који је дошао да увелича молитвени догађај и покаже јединство свих који се с тугом у срцу сећају невино страдалих жртава.
   У молитвеном ходу за одбрану светиња, а против насилно усвојеног Закона 23. јануара 2020. године Беранци су се окупили, као и претходних вечери, у импозантном броју. И о овом дешавању у првофебруарском броју Православља читајте комплетан извештај, као и беседу Владике будимљанско-никшићког г. Јоаникија изречену том приликом.
   У четвртак, 23. јануара 2020. године, сви православни житељи Пљеваља били су у литији под слоганом „Kоме закон лежи у топузу трагови му смрде нечовјештвом!“ Била је то 14. по реду узастопна литија коју је предводио Епископ милешевски г. Атанасије.
   Ове године Српска Православна Црква обележава велике јубилеје Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја: 60 година монашке, 45 година епископске и 10 година патријарашке службе Богу и роду српском.
   У Патријаршијском двору у Београду 22. јануара 2020. године обележени су јубилеји Првојерарха српског мултимедијалним двочасовним програмом. Том приликом представљена је фотомонографија у 10 томова у којима је сабрано 15 хиљада фотографија о активностима патријарха Иринеја током протеклих 10 година које је провео на трону Светог Саве. Приказан је и једночасовни документарни филм Патријарх српски Иринеј. Аутор филма и уредник фотомонографије је протојереј-ставрофор Стојадин Павловић, директор Патријаршијске управне канцеларије.
   У рубрици Свети Сава Српски: задати Отац, даровани Брат, читајте о прославама Светог Саве у Далмацији, Милвокију, Епархији пакрачко-славонској и другим епархијама Српске Православне Цркве.

   извор: www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар