Translate

27. јануар 2020.

Молебан и Литија подршке у Рашки за православни народ и за очување светиња Српске Православне Цркве у Црној Гори


Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа жичког Г. Г. Јустина и са благословом Његовог Преосвештенства Епископа рашко – призренског Г. Г. Теодосија, дана 25. јануара 2020. године у Рашки, одржани су Литија и Молебан подршке за православни народ и светиње у братској Црној Гори. За организацију су се побринуле Црквена општина Рашка и Црквена општина Никољача.
   Усвајањем срамног и антихришћанског закона, подржаног од безбожне власти, православни народ у Црној Гори се нашао у тешким временима. Благодат Духа Светога и љубав Бога Оца окупила је бројно свештенство, монаштво и народ на молитву и заједничарење. Свако искушење ја на спасење, подстицај да се вера учврсти, ојача и истраје на путу истине, не губећи наду да се неразумни уразуме, силни смире, а безбожни обоже и приведу покајању.
У Храму Светог Саве у Супњу, с почетком у 17 часова, служена је вечерња молитва, након које је кренула Литија ка Храму Светог архангела Гаврила у Рашки. Предвођена монаштвом, свештеницима и огромним бројем верника, Литија се кретала кроз град носећи иконе и друга црквена обележја, певајући и молећи се Богу. Молебан је служен у Храму Светог архангела Гаврила, након којег се сабраном народу обратио игуман Манастира Сопоћани архимандрит отац Теоктист. Он је рекао: “Неко је решио у Црној Гори да поништи један народ ударивши на његову Цркву. Почели су прво да бришу његово име, па су затим ударили на његову културу, затим су кренули на језик, а онда мислећи да су много јаки, да им нико ништа не може, не слушајући вапај мајке Цркве, не слушајући свој народ, изгласали су један несрећни и нељудски закон…
   Урадили су да се подигне Црна Гора, урадили су да васкрсне српски народ. Подигао се наш народ заједно са нашом Црквом, заједно са нашим Митрополитом Амфилохијем, који са Епископима у Црној Гори, свештенством и монаштвом, мирно вапију пред Богом да их избави од ове муке. И зато ми вечерас, заједно са њима, подигнимо наше молитве ка Господу, ка Мајци Божијој, ка свима светима. Једино тако подржавајући Свете Оце, подражавамо и нашег Светог Саву… Морамо нашем народу да пружимо подршку, да кажемо да нису сами, да их волимо и да се молимо за њих“.
  У наставку, уприличено је пригодно послужење за присутне.

Ђакон Владимир Јовановић

извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар