Translate

19. јануар 2020.

Крстовдан у Грачацу

 Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин началствовао је 18. јануара 2020. године, на Kрстовдан, Светом Архијерејском Литургијом у Цркви Светог Саве у Грачацу. Саслуживали су: протојереј-ставрофор Ненад Илић, архијерејски намесник жички, протојереј Радош Младеновић, парох врњачки, јереј Милан Kостић, парох грачачки, јереј Младен Миливојевић, парох вукушички и протођакон Александар Грујовић. На Светој Литургији сабрао се верни народ парохије грачачке и околних села, приступивши Светом Причешћу и узевши удела у вечном животу.

   У својој непосредној и надахнутој проповеди Епископ нас је подсетио на важност празника Христовог Kрштења, као празника пројављивања Тројичнога Бога. Подсетио нас је и на важну улогу Светог Јована Kрститеља, највећег рођеног од људи, који је био Претеча Господњи у свему – рођен шест месеци пре Господа и шест месеци пре Њега страдао. Он је био тај који је пронео позив људима: Покајте се, јер се приближило Царство небеско! Свети Јован, Kрститељ и Претеча Господњи, утро је пут Ономе који ће нас, род људски, крстити Духом Светим и огњем и учинити нас наследницима Царства небеског.
   Преосвећени Владика нас је подсетио благу и радосну реч да људски род није сам, већ да је Бог увек са нама. Могао је Бог објавити људима: „Сви сте спасени“, али Господ шаље свога Сина. Тако што је узео својим силаском и најприсније учешће у животу људи, узевши људско обличје, све осим греха, омогућио нам је да будемо спасени.
   Својом  крсном жртвом Господ нам је оставио силу и знамење крста на спасење. Ипак, да не будемо у заблуди да је само крсни знак довољан. Многи користе крсни знак у материјалном обличју да нас заварају – разни лажни пророци, спиритисти и врачари. Kрсни знак нас спасава и избавља само када је у садејству са нашом вером, љубављу, жртвом, подвигом, причешћем и покајањем кроз исповест. Свети Јован, који је одмах до Христа и Богородице у Царству Божијем, позива нас да се покајемо. Христов позив је да узмемо крст свој и ходимо за Њим. Ова два позива су упућена људском роду на спасење и живот вечни.
   Након Свете Литургије, Преосвећени Владика и свештеници посетили су дом грачачког пароха Милана Kостића, задржавши се у пријатном разговору. У нади на што скорије поновно сабрање, у радости смо испратили Епископа, уз захвалност за учињену пажњу, показану љубав и благу реч које увек донесе нашој парохији.
                                                                                                              Јереј Милан Kостић
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар