Translate

19. јун 2021.

Света Архијерејска Литургија и прослава Малог Спасовдана – славе града Рашке


У попразништву Вазнесења Господњег, дана 17. јуна 2021. када Света Православна Црква прославља Светог Митрофана патријарха цариградског, Свету Марту и Марију и Светог Георгија Богића, у Рашки је прослављен Мали Спасовдан, градска слава. Верни народ се сабрао у знатном броју да се молитвено захвали Господу и причести Светим тајнама. Служена је Света Архијерејска Литургија, којом је началствовао Епископ жички Г. Јустин.

   Домаћин славе била је Општина Рашка. Поред председника Игњата Ракитића и представника општине, били су присутни и представници војске, других установа града, монахиње Манастира Градца, свештенство из Архијерејског намесништва студеничког и браћа из Епархије рашко-призренске.

   Светом Архијерејском Литургијом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин, а саслуживали су протосинђел Сава (Илић), јереј Мирко Јеремић, парох из Супња, Архијерејски намесник студенички протонамесник Данило Петровић, старешина Храма Светог архангела Гаврила у Рашки јереј Никола Ћурчић, протођакон Александар Грујовић и ђакон при Храму Светог архангела Гаврила у Рашки Ненад Дукић. Појање је предводио протопсалт Иван Трајковић.

   После читања Јеванђеља, у беседи, Преосвештени Владика Јустин истакао је да смо ми пролазници на земљи, али исто тако и сатворци Богу. Иако смо створени и живимо на земљи, призвани смо на вечни живот, а ка том циљу воде нас Света тајна крштења, као и Света тајна исповести, на коју је Епископ ставио посебан акценат. Kроз исповест и покајање превазилазимо људске слабости, надајући се да ћемо и ми ући у вечну радост где се вазнео Васкрсли Господ.

   После резања славског колача, Преосвештени Владика је уручио грамату добротвору Цркве господину Мирољубу Петровићу.

   Славље поводом Малог Спасовдана је настављено трпезом љубави уприличеној у црквеној сали.

   Ђакон Ненад Дукић

   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар