Translate

4. јун 2021.

Свети цар Константин и царица Јелена – храмовна слава у Ивањици


На дан 03/21. маја 2021., када Света Црква прославља Светог цара Kонстантина и царицу Јелену, братство ивањичке Цркве уз присуство великог броја верног народа прославило је своје храмовне заштитнике, Светог цара Kонстантина и царицу Јелену.

   Уочи празника служена је празнична вечерња служба са петохлебницом, којом је началствовао, архијерејски намесник пожешко – ариљски протојереј Драган Стевић, а саслуживао ариљски ђакон Александар Јелић .

   На сам дан празника Светом Литургијом началствовао је архимандрит Тимотеј (Миливојевић), игуман Манастира Вазнесење, уз саслужење протојереја – ставрофора Гмитра Милуновића архијерејског намесника моравичког, старешине ужичке цркве протојереја Владимира Дуканца, протонамесника Дејана Марковића, и ђакона ивањичког Огњена Јузбашића, уз присуство бројног свештенства и монаштва Манастира Kовиље.

   У време причастна беседу је произнео јереј Младен Миливојевић, где је акцентовао небеско откровење цару Kонстантину у речима „овим  побеђуј“ и око ње конципирао своје казивање и уобличио у крсни символ као знак победе и тријумф Сина Божијег над противницима свих оних који се уздају у знак Онога који је на њему распет, нашега ради спасења.

   Након ломљења славског колача, беседу је произнео архимандрит Тимотеј Миливојевић надовезујући се на инспиришући божански глас „овим  побеђуј“ и тумачећи да се он не односи само на историјску победу Kонстантина над Ликинијем, него да крстом требамо војевати победу над самим собом па потом над светом. Архимандрит је сажето на историографски начин појаснио верном народу значај цара Kонстантина и царице Јелене, не само у религијском смислу, у проналажењу часнога крста и сазивања првог васељенског сабора у Никеји, него и у архитектонском и уметничком смислу које је процветало од њиховог периода и континуирано траје до дана данашњег.

   По завршетку Литургије служен је помен палим борцима за слободу на Kосову и Метохији, погинулим 1999-те године током Нато агресије .

   Након молитвеног садржаја свештенство и званице послужиле су се на трпези љубави у новообновљеној сали и реновираном амбијенту, заслугама и трудом старешине храма протојереја Ненада Бајића са братством. Свечаном ручку присуствовали су многи угледни чланови друштва ивањичког округа.


  Ђакон Огњен Јузбашић

   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар