Translate

28. јун 2021.

Епископ Јустин: Сваки који тражи од Господа добија трачак благодати светитељства


    У Недељу свих Светих, дана 27. јуна 2021. године,  у Светосавском храму у Kраљеву Божанствену Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин. Поред братства овог храма, Епископу су саслуживали и свештенослужитељи из више Епархија наше Свете Цркве. Они су се у Kраљеву сабрали поводом братског састанка генерације београдских богослова (2000-2004), где им је домаћин био њихов школски друг протођакон Александар Грујовић.

   Верујући народ је био поучен архипастирским речима Епископа Јустина:

   – Највећа је радост у овоме свету да постоје светитељи. Они живе овде, али нису од овога света. Они знају да је најпретежније наследити живот вечни. Они верују Господњим речима да ћемо сви васкрснути. У томе је наша радост и наша нада, а без тога ништа не би имало смисла. Само оно што је Господ уготовио нама за живот вечни има смисао. Начин на који су многи постали свети јесте силазак Духа Светог на њих, облачење у силу са висине. Сваки који тражи Господа добија бар трачак исте те силе. Господ нас спасава, а не постајемо сами од себе светитељи. То је дар, а не титула. Наш народ каже: У рај, па макар у крај. Смисао овога је да нема зависти и љубоморе међу изабранима Божијим. Међу њима владају радост и љубав.

   Епископ је изразио радост што су са нама данас и многи свештенослужитељи и вероучитељи из разних крајева наше Цркве, рекавши:

   – Ово је дан у коме су се са нама сабрали школски другови нашег протођакона Александра. Они су живели четири године у богословском интернату. То је као живот у манастиру. После многих  заједничких догађаја, па и несугласица, они су ипак сачували љубав да се овде састану. То је знак благодати Духа Светога и светотројичне саборности.

   Након заједничења у Чаши спасења, у радости смо заблагодарили Господу Дародавцу живота и Извору свих добра.


    Протонамесник Александар Р. Јевтић

      извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар