Translate

19. јун 2021.

Празник Преподобног Петра Коришког у Манастиру Црна Река


„Благодат Светога Духа нас сабра“ певала је данас на сав глас војинствујућа Црква Христова састављена од свештенослужитеља и верног народа који су дошли да одају славу и спомен чудесном светитељу Петру Kоришком, заштитнику древног Манастира Црна Река. Више стотина људи дошло је своме домаћину, чудотворцу који обилно излива исцељења спокојно почивајући у своме кивоту, склупчан у пећини коју су још ко зна када подвижници настанили опијени Божијом благодаћу, али и даровима пројављеним кроз природу која окружује ову монашку пустињу. На то скровито место, а по речима Светог старца Порфирија, место пуно светлости Божије, по благослову Епископа рашко-призренског г. Теодосија сабрали су се и ововремени монаси и свештеници да заједно са реком народа, предвођени Епископом Јустином жичким, опевају подвиге родоначалника ове свете обитељи.

   На Светој Литургији, у пећинској цркви крај кивота, владики су саслуживали архимандрити: Стефан игуман манастира Зочиште, Сава секретар епископа жичког, Ромило игуман Дубоког потока, Теоктист игуман Сопоћански, протосинђел Данило игуман Бањски, игуман Павле из Ђурђевих Ступова, протосинђели Фотије и Гаврило, затим протојереји ставрофори о.Мираш из митрополије црногорско-приморске и Слободан Зековић из Бара, протојереји Сава Шмигић и Слободан Ђорић из Новог Пазара и други. Посебан свечано-молитвени тон празничној Литургији дали су богослови призренске Богословије својим умилним појањем.

   Након прочитаног Јеванђеља, верном народу се обратио и Епископ жички, који је најпре заблагодарио свом брату по монаштву и епископству, Владики Теодосију, на благослову да служи на месту њиховог заједничког монаховања, а затим је све подсетио на живот и подвиге блаженог Петра, крај кога је провео дванаест година свог монашког живота. Након Свете Литургије, трудом игумана Андреја и братије била је припремљена истинска трпеза љубави на којој су све присутне својим извођењем старих косовско-метохијских песама одушевили богослови призренске богословије.

   Остатак овог благословеног дана празновања Светог Петра, Владика је посветио и обиласку Манастира Сопоћани, месту своје епископске хиротоније.

      Паломник

      извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар