Translate

22. јун 2021.

Духовски понедељак у Кремнима


На Духовски понедељак, Његово Преосвештенство Г. Г. Јустин, служио је Свету Архијерејску Литургију у Kремнима у Храму Светог великомученика Георгија.

   Саслуживали су Архијерејски намесник рачански протојереј Милинко Лукић, Архијерејски намесник таковски протонамесник Драган Ђорем, протојереј Владимир Васиљевић, јереј Александар Ђуричић парох кремански, протођакон Александар Грујовић и ђакон Далибор Ђорђевић уз присуство великог броја свештенства и верног народа.

   Његово Преосвештенство Г. Јустин беседио је након прочитаног Јеванђеља о значају празника Силаска Светог Духа на апостоле. Та велика тајна и тај велики догађај био је испуњење обећања које је Христос дао својим ученицима. Тиме је испуњен домострој спасења човека, а огњени језици који су сишли на апостоле учинили су њихову проповед разумљивом за све народе тако да су превазиђене разлике и омогућено сједињење. То сједињење није било као оно сједињење са кулом вавилонском, у гордости. Ово је јединство у Духу Светоме, како Господ и жели да се сјединимо. Само Духом Светим ми можемо да се разумемо, да се волимо, да се помажемо.

   По речима Епископа Јустина:

   – Ово је празник када Господ облачи апостоле у силу са висине и васпоставља их, и даје им ум Христов. Исто то бива и са нама. Нико од нас није безначајан пред Господом Богом. Нема оних који су много знаменити и оних који нису знаменити. Пред лицем Божијем записана су имена оних који врше вољу Његову, али не оних који се горде него оних који су смирени.

   У наставку је Епископ жички Г. Јустин доделио грамате господину Владану Стаменићу, Драгољубу Kостићу, Александру Вранићу, Бранку Филиповићу и Мирољубу Јововићу за несебичан труд и љубав коју су показали према Цркви.

   Након тога обављено је освећење новосаграђеног парохијског дома са свештеничким станом и уприличена је трпеза љубави за све присутне. Парох кремански Александар Ђуричић се обратио Његовом Преосвештенству Г. Јустину речима захвалности за молитву, благослов и духовно старање, а народу села Kремне за труд, помоћ и љубав према Цркви. Затим се захвалио свим људима који су несебично помогли изградњу парохијског дома. На крају је парох кремански изразио наду да ће ово бити покретач за спасење села, за духовну изградњу и за будућа окупљања са својим Епископом око Господа, молитве и Цркве.

    Ђакон Далибор Ђорђевић

    извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар