Translate

04. јун 2021.

Манастир Свети Роман / Животопис новоизабраног Епископа мохачког архимандрита Дамаскина

У суботу, 29. маја 2021. године, Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Црве, изабрао је Високопреподобног архимандрита Дамаскина (Грабежа), игумана манастира Светог Романа у Ђунису, за викара Епископа бачког са титулом Епископ мохачки.

   Архимандрит Дамаскин (световно Драган Грабеж) рођен је 15. августа 1975. године у Дрвару од оца Влајка, свештеника и мајке Драгице. Основну школу и гимназију је завршио у родном граду. Дипломирао је на Богословском факултету Српске Православне Цркве у Београду, 2001. године. Професор и васпитач у Богословији Светог Kирила и Методија у Нишу био је од 2002. до 2011. године, са прекидом због усавршавања.

   Монашки постриг је примио од тадашњег епископа нишког г. Иринеја (потоњег Патријарха српског) у храму хиландарског метоха при Богословији, 21. 12. 2006. године, добивши монашко име Дамаскин. У чин јерођакона, а потом и јеромонаха, рукоположио га је блаженопочивши Патријарх, тада епископ нишки, у храму Светих Архангела у Нишу и поставио за духовника у манастиру Покрова Пресвете Богородице у Ђунису.

   Од 2008. до 2010. године усавршавао се на Духовној академији у Тројице-Сергијевој лаври, где је 2010. године одбранио Kандидатску дисертацију Утицај руског монаштва првог емиграционог таласа на духовни живот у Србији 20-их и 30-их година XX века, добивши трећу награду у групи најбољих кандидатских дисертација те године. Школске 2011/12. борави у Солуну, на Аристотеловом универзитету, где учи грчки језик и припрема се за докторске студије. Благословом тадашњег епископа нишког г. Јована, 4. августа 2012. године, поставњен је за настојатеља манастира Светог Романа у Ђунису, добивши чин синђела, а 2013. године чин протосинђела.

   Епископ нишки г. Арсеније га је 2018. године, на празник Светог Романа, славу манастира, рукопроизвео у чин архимандрита и игумана светороманске обитељи.

   На редовном заседању Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве, одржаном од 24. до 29. маја 2021. године, изабран је за викара Епископа бачког са титулом Епископ мохачки.

   Новоизабраном епископу мохачком Г. Дамаскину подај Господе многа и блага лета!

   извор: eparhijaniska.rs

Нема коментара:

Постави коментар