Translate

14. јун 2021.

Света Архијерејска Литургија и освећење храма у Брђанима


Дана 13. Јуна 2021. године у Недељу Светих Отаца Првог Васељенског сабора,  у Брђанима је освећен храм посвећен Светом великомученику Пантелејмону. Храм је осветио Епископ жички Г. Јустин.

   Епископу Јустину саслуживали су:  протојереј Никола Вучетић, Архијерејски намесник љубићки, протојереј Саша Станишић, парох катршки, протонамесник Звонко Рацић, парох брђански, протонамесник Александар Суботић, парох рожачко-пријеворски, протођакон Александар Грујовић и ђакон Стефан Симић.
   У слову своје архипастирске беседе Преосвећени Владика је поучио верни народ како је велико дело учинио Бог Отац пославши Сина Свога Јединороднога да свет спасе. Син прима људско тело, са свим својим ранама. И то наше људско тело је прославио. Владика је нагласио да наша Света Црква данас прославља Свете Оце Првог Васељенског Сабора, који су Цркву одбранили од Аријеве јереси. Свети Атанасије Велики је изрекао да је Син јединосуштан, а не сличносуштан. Захваљујући томе имамо Символ вере, који нам је путоказ. А путоказ су нам и Свети Сабори који су сазивани да би се саборно решавали сви спорови који би се јављали. Црква је Једна, Света, Саборна и Апостолска, која  сабира у себе и кроз себе. Владика је указао на велику улогу коју је имао Свети Николај Мирликијски на сабору, као и Свети Спиридон Тримитунски Чудотворац, који су се успротивили Арију.
   Црква је живи организам, у њој живе људи, а сваки човек није призван да греши, већ да кроз слободну вољу постане свети Божијом благодаћу. И та слобода је највећи дар човеку. Слободом можемо да учинимо од себе да будемо синови светлости, а можемо истом том слободном вољом пасти у грех. Господ Христос долази са висине и Kрвљу Својом спира са нас првородни грех, крштењем нам даје сва средства којим можемо одбити нападе лукавога. Син Божији у данашњем Светом Јеванђељу каже: „И све моје Твоје је, и Твоје моје је, и ја се прославих у њима. И више нисам у свету, а они су у свету, и ја идем к Теби, Оче свети! Сачувај их у име своје, оне које си ми дао, да буду једно као ми“ (Јн 17, 10-11). И то је поука данашњег дана да будемо једно у Цркви, ван које нема спасења, завршио је беседу Владика Јустин.
   Светој Литургији су молитвено присуствовали сви свештеници љубићког намесништва, као и градоначелник Горњег Милановца господин Дејан Kовачевић. Његово Преосвештенство Епископ Јустин је на Малом входу унапредио протонамесника Звонка Рацића, пароха брђанског, у чин протојереја. Након Свете Литургије Епископ Јустин је уручио грамате свим заслужним добротворима који су помагали изградњу овог храма.
   Прота Звонко са верним народом је уготовио трпезу љубави за све присутне.

Чтец Филип Нешковић
извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар