Translate

17. јун 2021.

Чачак, Представљена књига Милана Ружића “Народ за издавање”


Етичке поруке и историјска свест Милана Ружића, младог драгачевског писца.

   Милан Ружић, млади писац који је рођен у Чачку, а живи у Лучанима, премијерно у новом здању Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“, представио је књигу „Народ за издавање“. О његовој књизи говорили су др Владимир Димитријевић, професор српског језика и књижевности,  др Милош Kовић, историчар и Желидраг Никчевић, песник и књижевни критичар. Модератор програма била је Ирена Чоловић, а организатор догађаја Удружење „Ирмос“.

   Нескривајући радост зато што је промоција књиге одржана у Градској библиотеци, Ружић је рекао: “Драго ми је што ће под кровом нове библиотеке о мојој књизи говорити људи који ми значе и чији рад одавно пратим. Они су ми узор у моралном, народном и сазнајном погледу.“

   Постављајући шаљиво питање шта је сложенија прича за један филм, Американац у Паризу или Драгачевац у Чачку, Владимир Димитријевић нам је указао на то да је Милан Ружић Драгачевац који показује све најбоље драгачевске особине, а то је првенствено љубав према језику. „Споменичко наслеђе и крајпуташи драгачевског краја су после Радојка Николића који их је описао у „Kаменој књизи предака“, поново проговорили у поезији Милана Ружића,  као што су некада говорили кроз Бранка В. Радичевића. Његове песме су својеврсни крајпуташи и епитафи једној Србији које више нема али која се увек у нашој души може пробудити. Зато је то драгачевско наслеђе код Милана Ружића изузетно сачувано. Његове песме су оличење повратка једном предачком моралу без кога се не може и који је једини пут ка самима себи“, рекао је професор Димитријевић.

   Историчар Милан Kовић био је обрадован и изненађен присуством онога што он назива историјском свешћу, а што се налази у причама Милана Ружића, као младог писца који има тако снажно осећање српске историје. „Милан Ружић има изоштрен слух за етичке поруке српске историје, а то је порука завета, односно останка ономе што су нам преци завештали. Бити достојан педака и не обрукати потомке је историјска свест која је веома блиска моралној свести. Потреба историје је да откријемо ко смо и да останемо то што јесмо, тј. што су нам преци оставили, а уз сву слободу да одаберемо свој пут.  Ја то осећам и видим у делу Милана Ружића. То је за мене велико охрабрење и знак да за нас ништа није изгубљено и да су пред нама многе плодне године за нашу културу“, нагласио је Kовић.

   Желидраг Никчевић је истакао да је имао част да буде међу првима који је прочитао књигу „Народ за издавање“ још док је била у рукопису, нагласивши да је управо кроз то дело Милана Ружића променио правац при одабиру читалачких текстова.

   У току представљања књиге, публика је могла чути неколико прича које је говорио сам писац, као и песму „Молитва Светом цару Лазару“ чије је стихове казивао глумац Петар Божовић, путем видео записа.

   За Kablar. net  Нела Мечанин

Нема коментара:

Постави коментар