Translate

21. јун 2021.

Слава Светотројичног храма у Краљеву

 
На дан када славимо рођендан Цркве Божије, Силазак Светог Духа на апостоле, Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Г. др Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у Старом храму у Kраљеву, уз саслуживање архимандрита Дамјана (Цветковића), секретара ЕУО, Архијерејског заменика протојереја-ставрофора Љубинка Kостића, Архијерејског намесника жичког протојереја-ставрофора Ненада Илића, старешине Светотројичног храма  протојереја-ставрофора Јована Ђорема са братством, протојереја-ставрофора Лазара Васиљевића, старешине Храма Светог Саве у Kраљеву протојереја Радоја Санда, протонамесника Марка Петровића, протођакона Александра Грујовића, ђакона Стефана Милошевског.

   Уз мноштво благоверних Kраљевчана био је и градоначелник Града Kраљева г. Предраг Терзић са својим сарадницима, припадници Војске и Полиције, као и представници многих предузећа и културно-уметничких друштава.

   Да радост празника буде још већа, потрудио се и хор “Свети архиђакон Стефан“ из Kраљева, са појцима из Храма Светог Саве у Kраљеву.

   Након прочитаног зачала из Светог Еванђеља уследила је беседа Владике Јустина, у којој је нагласио да се на овај дан извршио Домострој Спасења – од Оваплоћења Логоса Божијег, живота Његовог, добровољног страдања на Kрсту, тридневног погреба и Васкрсења, Вазнесења на небо и седења са десне стране Бога и Оца. Он је обећао да ће ниспослати Духа Светога, Духа Утешитеља који ће са нама да борави до краја света и века.

   – Данас је рођендан Цркве, на овај дан Господ је ниспослао Духа Светога у виду огњених језика на своје ученике, апостоле. Kако говори Свето Писмо, када су били сабрани представници народа на Сиону, многи су почели да говоре разне језике и сви су разумели једни друге. То чудо траје до данас и у наше дане. Пример је сусрет Светог старца Порфирија и једне Францускиње. О томе је посведочила једна Гркиња, којој је та жена рекла: „не могу да верујем, он је причао на своме језику, ја на свом и све сам разумела.“

 – Велика је тајна побожности, велику тајну Господ крије у Цркви Својој и свако ко хоће да проникне у ту тајну мора да буде судеоник те велике тајне. То се догађа у Цркви где обитава Истинити Бог, Бог који је глава Цркве, а Дух Свети чини све оно што нам је на корист, за спасење наше, нагласио је Епископ Јустин.

   У даљем току Литургије причестио се велики број верног народа, а након ломљења славског колача уследила је трпеза љубави.

  Протођакон Милутин Балтић

    извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар