Translate

14. септембар 2017.

"Давид и Голијат и још 19 старозаветних прича за децу у стиху"

Лела Марковић, издавачи: Лела Марковић & Друштво пријатеља манастира Свети Арханђели код Призрена. Стручни сарадник Радмила Грујић, дипл. теол. Призрен-Београд 2017.
                               
   Први пут до сада Стари завет у стиху - за децу!

   Урађена на маштовит начин, уз дивне илустрације, ова књига ће деци пренети сазнање о љубави Господњој према људима. Креативна, поучна, теолошки рецензирана, погодна за верску наставу и стицање основних знања о Старом завету и животу по Божјим заповестима, у вери и љубави...
   Текст сваке песме је погодан за певање по мелодији песме Светог владике Николаја Велимировића „Говори, Господе“. Тако се уз ову мелодију приче у стиху могу лакше на учити, а могу их користити и дечји црквени хорови.
   За наслов „Давид и Голијат“, ауторка Лела Марковић се определила  због тога што је и у наше време, када је изражена борба великих против малих и истовремено све више омаловажена борба за очување отаџбине, изузетно битно подучити децу да мали могу победити велике ако су храбри и ако у одбрани правих вредности имају Бога уз себе, јер поштују Божје законе.
   Протојереј-ставрофор Милутин Тимотијевић, ректор Призренске Богословије Светог Кирила и Методија у Нишу, између осталог, пише: „... Поетеса Лела стихом отвара душе деце да би лакше примила догађаје из Старог завета који имају вечну вредност и вечну поуку. Овим се гђа Лела Марковић уписује у велике педагоге наше деце, учећи их путу који води у Живот. Препоручујем књигу за све ученике веронауке и оне друге до којих ова књига дође."

   Стиховна ниска од двадесет драгих каменова библијских

   Хиљадулећима певају многи Господу, Ономе који „песмом новом“ зове човека у загрљај Оца Његовог. Песма нова, реч Његова је божанско Писмо, свештена објава љубави човеку. Ко се призива песмом, песмом се и одазива. Одатле и чудесна глад духа за испевавањем Писма. Велика је радост многих богољубаца наше Цркве ово песничко светлоткање наше сестре Леле. Она Писмом пева детету и призива га Њему, најслађем Господу и Грлитељу свега детињег.
Ова стиховна ниска од двадесет драгих каменова библијских је плод додира Царственог Духа, Утешитеља Благог. Плод захвалности Богу због исцељења, плод захвалности који исцељује. Музика благодарности са мелодијом Лелином и постојаним ритмом Св. владике Николаја Велимировића.
    Молимо се Троједином Богу да онако како је загрлио сестру Лелу овим светим надахнућем, загрли и сву децу нашу којој је ово песмозрачје и препоручено.

   Презвитер Александар Јовановић
   извор: www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар