Translate

10. септембар 2017.

О снази светлих примера

   Наш Свети Сава и сви Свети Срби засветлели су пред Богом и засјали у историји нашој јер су са духовне висине, из Божије близине сагледали свет и живот и налазили свој прави пут. У низинама, далеко до Бога, гасне дух човечји, као што нестаје руменило са лица лишеног чистог ваздуха,  као што копне очи које су дуго лишене светлости Божијег сунца. Живот без вере, без љубави, без циља и смисла, живот без истине и оних светлих тренутака додира са Богом убрзо постаје мучилиште људског духа. Свега овога сведоци смо данас. Сведоци смо идејног лутања по бепућима милиона младих бића, за које је генерација Отаца изгубила снагу узора, а неповерење према свему што је још у овоме свету лепо и здраво, гони у инат, у духовно номадство, праћено невиђеним немиром.
                                               
                                                       
…  И постадосмо сведоци великих збивања и преокрета. Али и сведоци како поново милиони и милиони деце Божије седају крај ногу Исусових као некада Марија из Витаније. Међу њима је процентуално баш највише оних који највише знају и који су на доњим и горњим границама овог видљивог и мерљивог света назрели неизрециве тајне вечности.

Епископ Симеон (Злоковић), “Наша вера и наши светитељи“, проповед у глинској цркви на дан освећења фреске Сабора светих Срба, 1968.

Нема коментара:

Постави коментар