Translate

22. септембар 2017.

Слике из живота владике Николаја - премијера

   Премијера позоришног комада "Слике из живота Владике Николаја"  одржана је 19. септембра 2017. године у Центру за културу и образовање Раковица. Аутор текста је протођакон др Љубомир Ранковић, адаптација текста Жељко Хубач, режија Владимир Лазић. Идеја и жеља Центра за културу и образовање Раковица да се манифестацијом духовних свечаности Пут духовности, пре свега, покаже духовна снага наше земље, укаже на могућности препорода Србије у духовности и култури ,и на јединство у тројству духовност-култура-образовање, остварена је премијером представе Слике из живота Владике Николаја Велимировића - Монах Тадија, према ауторском делу протођакона др Љубомира Ранковића.
                                              Слике из живота владике Николаја - премијера
   Представа је премијерно изведена 19.септембра 2017. у препуној сали Центра за културу и образовање Раковица. Адаптацију текста урадио је Жељко Хубач, драматур Народног позоришта у Београду, режију је потписао Владимир Лазић, док су се у глумачкој екипи нашли Борис Пинговић (у улози Владике Николаја), Снежана Савић (мајка), Ненад Стојменовић ( глуми три лика: Григорија Божовића, Хермана Нојбахера и служавшег Љубомира), Предраг Милетић (у улози патријарха Дожића) и Марија Круљ (као Надежда Нада Аџић).
   Можемо да приметимо да је ово  потпуно нови жанр у позоришту, духовно веома јак, што су сви глумци и мали тим Центра за културу и образовање Раковица од свега десетак људи синоћ могли приказати позоришним сочињенијем. Бележимо неколико речи о самим утисцима приликом стварања представе:.
   -Харизматична личност, колосално књижевно стваралаштво, библијски богат и узбудљив живот Светог владике Николаја Велимировића, представљају неодољиви изазов и неисцрпну инспирацију за ствараоце из свих области културе и уметности. О њему ће се писати романи, химне, поеме, драме... , каже аутор текста протођакон Љубомир Ранковић, којег знамо и по Гласу Цркве и по непрестаној издавачкој продукцији на ползу нашег народа.
   -Сваки од ликова, сем лика Владике Николаја, има три фазе: једну народску улогу, затим улогу одређеног човека у неком политички друштвено ангажованом тренутку и има ту своју духовност када доживљава трансформацију, каже редитељ Лазић.
   Глумац Борис Пинговић, који носи главну улогу - тумачи лик Владике Николаја, казује следеће: -Сви досадашњи драмски прикази су били ослањани на литерарни аспект Владике Николаја , на његово огромно дело, а ова представа је прва која се бави његовим животом упризореним кроз неколико слика, где покушавамо сви заједно да га са тих висина, које му припадају, спустимо и донесемо публици као једног живог човека у којем се можемо сви препознати.
   Представа је прилагођена обичном гледаоцу, проткана је историјским пажљиво изабраним записима допуњеним мислима самог владике Николаја. Подухват не толико велик, колико је велика одговорност изаћи пред лице Божје и лице свакога ко зна лик и дело овог Божјег угодника.
  На духовну корист, представа ће бити свима. Са вером и надом да ће овај нови духовни прозор бити и даље широм отворен, надамо се да ће представа сем престоног Београда наћи своје место широм наше земље, па и даље.
   Премијерном извођењу представе присуствовали су протојереј-ставрофор др Драгомир Сандо. проф. на Православном богословском факултету у Београду и председник Одбора за верску наставу у Архиепископији београдско-карловачкој; протођакон Радомир Ракић, главни и одговорни уредник Информативне службе Српске Православне Цркве; протојереј-ставрофор Димитрије Калезић; аутор текста протођакон др Љубомир Ранковић; протојереј-ставрофор Мирко Вилотић, архијерејски заменик и протојереј Славиша Марковић, старешина Саборне цркве у Шапцу; кростоносни прота Игњат Товаровић, духовник у манастиру Раковици; старешина храма Светог Владике Николаја у Реснику, јереј Александар Милутиновић са братијом свештеницима, позоришни критичар Маша Јеремић, као и бројни други представници позоришног и књижевног живота престоног града.
   Представу је пратио г. Владан Коцић, председник Општине Раковица,  са сарадницима. Изванредни домаћин, већ пети дан по реду од свечаног отварања Пута духовности, јесте  директорка Центра за културу и образовање Раковица, мр Наташа Николић са сарадницима.

   извор: www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар