Translate

7. јануар 2020.

Бадње вече у Светосавском храму у Краљеву


Прослава Бадње вечери у Светосавском храму у Kраљеву ове године је била посебно лепа и достојанствена. Посебно радује мноштво присутног верујућег народа који су дошли да учествују у заједничкој молитви уочи великог празника Рођења Христовог.
   Храм је био препун људи и деце, свих узраста. У молитвеном миру извршена је служба са петохлебницом, као и Молебаном за заштиту светиња, свештенства  и народа у Црној Гори. Уједињених срца и душа у радости ишчекивања Рођења Богомладенца, сетили смо се наше браће и сестара који у Црној Гори трпе неправду попут оне коју је Богочовек Христос трпео већ од првог дана боравка на земљи када није имао где главу склонити.
   У нади да ће Господ сачувати нашу Цркву и да ће се силници овога света призвати светлости Божијој узнели смо Богу једнодушну молитву, након које се речима поуке свима обратио наш Архипастир Епископ жички Г. Јустин.
   Он је поздравио све присутне, међу којима и градоначелника Kраљева г. др Предрага Терзића са сарадницима. Упоређујући топлоту вере са ватром која гори пред нашим храмом осветљавајући претпразнично вече, пожелео је свима радост у срцу. Подсетио је све на важност молитвеног јединства са нашом браћом која страдају у Црној Гори. Не узима им се хлеб као храна, већ светиња која им даје живот вечни. Храмове су градили наши преци, да се ту моле за све и сва.
   Многи су устајали на Цркву вековима, али Црква је упркос свему опстајала и опстајаће. Силници светски су пролазили, а Црква и даље стоји. Тако ће бити и сада и увек. Наше најјача снага је у молитви. Веру у Црној Гори нису у претходним временима успели да угасе, па сада видимо како она показује своју снагу. То је сила нашег Васкрслог Господа. Она се показује увек када је најтеже. Сада се управо ради о томе, јер желе да Цркви одузму храмове као светиње које су места нашега спасења. Господ је то допустио, али нас није напустио и биће са нама до краја света и века. Ми смо његови сведоци у овоме свету.
   У наша срца овај празник доноси радост, исту ону коју су имали анђели у витлејемској ноћи певајући: “Слава на висини Богу, и на земљи мир, међу људима добра воља.“ И ми данас са таквом песмом дочекујемо Богомладенца Христа, завршио је беседу Епископ Јустин пожелевши свима благословен наступајући празник.
   Из храма се сабрање упутило ка ватри испред храма. Препуна порта народа је дочекала бадњак. Са песмом и уз варнице које су се дизале ка небу, призор је био несвакидашње радостан – да подсети на тајну радости коју вера доноси свету и човеку. Трудом свештенства и верног народа који чини ову литургијску заједницу припремљено је традиционално послужење за присутне.

   Протонамесник Александар Р. Јевтић
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар