Translate

24. август 2013.

Архимандрит Арсеније(Главчић), БЕСЕДА У ЦРКВИ СВ. АХИЛИЈА Ариље, 18.8.2013.

Манастир Жича

Драга браћо и сестре,

У данашњем Јеванђелском одељку из Јеванђеља по Матеју чули смо причу како је Христос на чудесан начин умножио пет хлебова и две рибе и наситио пет хиљада људи. Христос овим чудом које је једно од безброј чуда која је чинио и чини показао да је Он Творац неба и земље који нам даје и умножава храну коју сваки дан једемо. Он ово не чини из славољубља јер је Он „кротак и смирен срцем“, већ ово чудо чини по потреби јер апостоли нису имали хране за толики народ који је верно пратио Христа.
Овим чудом Христос нам је показао и какво треба да буде наше гостољубље. Да и оно мало што имамо треба да употребимо на гостољубље. Јер ако дајемо другима и оно мало што имамо ће се умножити. Јер онај коме је рука стиснута не може очекивати да ће му други пружити када му буде потребно.
Оно што је најважније од свега у овом чудесном догађају видимо и праобраз Свете Литургије. Каже се у Јеванђељу „и погледавши на небо благослови“. Христос се обраћа Оцу и тиме показује да је Он једно са Оцем. Евхаристијске молитве су упућене Оцу и ми на Литургији сабрани око трпезе благосиљамо хлеб и вино. Овим чудом Христос је народ нахранио материјалном храном за потребе тела, а у Светој Евхаристији Христос нам даје Небесни Хлеб, своје божанско Тело и Крв за живот вечни.
Сабрани око ове трпезе љубави на коју нас Христос позива, једењем Његовог пречистог Тела и пијењем пречасне Крви Његове остварујемо нераскидиву заједницу са Богом. Кроз јединсто са Богом остварујемо и јединство са људима и са читавом творевином Божијом.
Разбијање овог јединства човека са Богом је највећи грех који човек може да учини. Али човеков грех не може да наруши истину и јединство Цркве. Једино својом слободном вољом човек може сам себе да искључи из Цркве, кад одбаци њену истину или када жели да је потчини својим мерилима и критеријумима. Како каже свети Григорије Ниски: „Ко се удаљио од спасоносне вере, биће безглав попут Голијата, обезглављен истим мачем који је сам наоштрио против Истине“.
Ко говори и ради против Цркве говори и ради против Христа. Ко се дрзнуо да разбија Цркву Христову дрзнуо се да копљем пробада ребра Христова. У Цркву долазимо браћо и сестре да понесемо благодат али на жалост постоје и они који су из Цркве понели проклетство. У дан Господњи Христос неће познати оне који су му цепали хаљине, који су му на главу стављали трнов венац, који су га на Крст разапињали, који су му копљем ребра пробадали. А ко су ти људи који су ово чинили? Они који су се дрзнули да разбијају јединство Цркве Христове, који лажима и сплеткама одвајају стадо Христово од свога пастира Христа, који покушавају да себе прогласе за истину бацајући камен на Патријарха српског и на Епископе и свештенство Српске православне цркве. Нека им је Бог у помоћи.
Само у Цркви, драга браћо и сестре, као заједници Љубави Божије у Истини Јеванђеља, сабрани око Трпезе љубави на коју нас позива Христос, и учешћем у њој можемо наћи спасење, а никако наметањем свог тумачења Истине и било каквим странчарењем, политиканством и издвајањем из Тела Христовог.
Нека нам Свети Ахилије, коме је овај предивни храм посвећен и који је заштитник овога града, својим молитвама дарује снаге да истрајемо на путу Истине Христове и да не поклекнемо у овом времену препуном искушења. Амин.

1 коментар: