Translate

3. август 2013.

...ДА ДОЂЕ ЦАРСТВО ТВОЈЕ

   Нека дође Царство Твоје, о велики Царе! Нама су досадни цареви, који само привидно изгледају већи од других људи, али који леже у нашим гробљима заједно са просјацима и робовима.
   Нама су досадни цареви који јуче објавише своју моћ над земљама и народима, а данас се жале на зубобољу!
   Нама су они досадни као облаци који доносе препелице уместо кише.

   "Гле, ово је мудар човек. Дај му круну!" викаше гомила. Круни је свеједно на чијој је глави. Али Ти, Господе, знаш мудрост мудрих и владу смртних. Хоћу ли Ти понављати што Ти је познато? Хоћу ли Ти рећи како је најмудрији међу нама владао над нама лудо као какав колац?
   "Гле, ово је јак човек. Дај му круну!" виче маса опет у друга времена и поколења. И тако круна путоваше ћутке с главе на главу али Ти, Свемоћни, знаш вредност душевне јачине узвишених и владу јаких. Ти знаш, са колико су слабости јаки држали њихова царства.
   Сада смо се научили кроз страдање да нема другог цара осим Тебе. Наша је душа жедна Твога Царства и Твоје владе. Лутајући тамо-амо, нисмо ли довољно увређени и рањени, ми, живи потомци на гробовима малих царева и царстава? Ми Ти се сада молимо да нам помогнеш.
   Нека дође Твоје Царство на видик! Твоје Царство Мудрост, Очинства и Силе! Нека ова земља, бојиште од хиљада година, буде дом, где си Ти домаћин а ми гости. Дођи, Царе, празан Те престо чека! С Тобом ће доћи хармонија, а са хармонијом лепота. Досадила су нам друга царства; зато те сада и очекујемо, Велики Царе, Тебе и Твоје Царство!

Владика Николај Велимировић, ОЧЕ НАШ - Тумачење молитве Господње, Беседа, Нови Сад, 2011.

Нема коментара:

Постави коментар