Translate

3. август 2013.

...ДА СЕ СВЕТИ ИМЕ ТВОЈЕ

   Ти и не би био светији ако Те ми светимо, али светећи Тебе ми светимо себе. Твоје је име чудно. Људи се препиру на овој земљи око имена: чије је име велико. Добро је да се Твоје име спомене некад у овим свађама, јер одједном сви глагољиви језици постају лагани и оклевају, и сва велика људска имена сплетена заједно не могу се поредити са Твојим именом, Свети, Свесвети!
   Када људи хоће да свете Твоје име, они моле природу да им помогне. Они узимају камен и дрво да начине храмове; они ките олтаре бисером и цвећем, и праве ватре од биљака, њихових сестара; и узимају тамјан од кедара, њихове браће; и јачају своје гласе гласом звона; и зову животиње у помоћ да свете Твоје име. Природа је чиста као Твоје звезде, и невина као Твоји анђели, Господе. Смилуј се на нас ради чисте и невине природе, која с нама свети Твоје име, Свети, Свесвети.
   Како ћемо светити Твоје име?
   Да ли невином радошћу?
   -онда се смилуј на нас, ради наше невине деце.
   Да ли страдањем? - онда погледај на наша гробља.
   Или само-пожрвовањем? - онда се сети патње матера, Господе!
   Твоје је име јаче од челика и јасније од светлости. Благо човеку који се узда у Тебе и просветљује се Твојим именом.
   Будале кажу: "Наоружани смо челиком, ко нам се може одупрети?" А Ти уништаваш царство невидљивим инсектима!

   Страшно је Твоје име, Господе! Оно обасјава и сажиже као велики ватрени облак. Нема ничег светог нити страшног, а да није спојено са Твојим именом. Дај ми, о Свети, дај ми за пријатеље оне у чијим је грудима урезано Твоје име, а за непријатеље оне који не желе да ма шта знају о Теби. Јер ће такви пријатељи остати моји пријатељи до смрти, а такви непријатељи ће клекнути преда ме и предати се чим се скрха њихов челик.
   Свето је и страшно Твоје име, Свети, Свесвети! нека се сећамо Твога имена сваког часа наше радости и наше малаксалости у животу, као што га се сећамо на смртном часу, да, наш Оче небески, наш Свети Оче!

Владика Николај Велимировић, ОЧЕ НАШ - Тумачење молитве Господње, Беседа, Нови Сад, 2011.

Нема коментара:

Постави коментар