Translate

3. август 2013.

...ДА БУДЕ ВОЉА ТВОЈА И НА ЗЕМЉИ КАО НА НЕБУ

   Небо и земља су Твоје њиве, Оче. На једној њиви Ти сејеш звезде и анђеле, на другој трње и људе. Звезде се крећу по Твојој вољи. Анђели певају на звездама као на харфи по Твојој вољи. Али човек среће човека и пита: Шта је воља Божја?
Докле човек неће да зна Твоју вољу? Докле ће се понижавати пред трњем пред његовим ногама? Ти си га створио да буде раван анђелима и звездама и гле - њега и трње надмашује.
   Али гле, човек ако хоће, он може говорити Твоје име боље него ли тње и као анђели и звезде. О Ти, Духодавче и Вољодавче, дај човеку Твоју вољу.
   Твоја је воља мудра и ведра, и света. Та воља покреће небеса: зашто не би иста воља покретала земљу, која је у поређењу с небесима као кап према океану?
   Твоја воља је мудра. Ја слушам причу прошлих поколења и гледам на небо и знам да се звезде крећу као што су се кретале хиљадама година, увек на исти начин и доносе кад треба лето и зиму.
   Ти ниси никада уморан, делајући с мудрошћу, Оче наш. Никаква луда ствар никада не налази места у Твојем плану. Ти си исто онолико свеж у мудрости и добру данас, као и првог дана стварања, а сутра ћеш бити као и данас.
   Твоја је воља света јер је мудра и свежа. Светост је нераздвојна од Тебе као ми од ваздуха.
   Што год је несвето има се пети на небо али ништа несвето никада не силази с неба, с Твога престола, Оче.
   Ми Ти се молимо, Свети Оче наш, да учиниш да што пре сване дан када ће воља свију људи бити мудра, свежа и света, као Твоја воља и када ће се сва створења на земљи кретати у сагласности са звездама на небу; и када ће наша планета певати у хору са свима Твојим чудним звездама:

   Господе, учи нас!
Боже, води нас!
Оче, спаси нас!
   

Владика Николај Велимировић, ОЧЕ НАШ-Тумачење молитве Господње, Беседа, Нови Сад, 2011.

Нема коментара:

Постави коментар