Translate

17. децембар 2016.

ВИДЕО: Архимандрит Методије, „Света Гора – Живот у Христу“, Подгорица, 14.12.2016.


извор: NOVI TV HERCEG NOVI


  У четвртак, 15. децембра (2. децембра) 2016. године, 26. седмице по Духовима, на празник када наша Света Црква прославља Светог Цара Уроша и преподобног Јоаникија Девичког, у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици одслужена је Света Литургија.
   Овим молитвеним евхаристијским сабрањем началствовао је Високопреподобни архимандрит Методије - Игуман манастира Хиландара.
   Главни фокус вишедневне посете игумана Методија Црној Гори и нашој Митрополији, био је посета Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, гдје је  у среду, око 15 часова дочекан у великом броју од стране верног народа и од стране свештеног братства Саборног храма.
   Високопреподобни игуман је истог дана у вечерњим часовима, одржао предавање пред пуном криптом Саборног храма.

   Док је данас одслужио и Свету Литургију.
   Овом приликом игуману Методију саслуживали су архимандрит Рафаило - игуман манастира Подмаине у Будви, јеромонах Игњатије - игуман лавре Светог Симеона Мироточивог на Немањиној обали у Подгорици, протојереји - ставрофори : Драган Митровић, Борис Брајовић и Драган Станишић, протојереји : Далибор Милаковић, Предраг Шћепановић, Никола Пејовић и Бранко Вујачић, као и јереји Миомир Вулевић, Драгослав Ракић и протођакон овога храма Владимир Јарамаз.
   Лепоти и свечаности овог евхаристијског торжественог - молитвеног сабрања свакако је допринело и појање мешовите певнице Саборног храма коју води Ратка Вујачић, али и учешће монахиња из манастира Ћелија Пиперска које су појале византијским стилом.
   Верни народ је приступио и присајединио се Светим Тајнама Тијела и Крви Христове у завидном броју.
   Након Светог Причешћа, игуман Методије је у поздравном говору и беседи свештенству и верном народу, изразио велику радост што је гост наше Митрополије и Саборног храма Христовог Васкрсења.
   Такође, он је заблагодарио свештеном братству на челу са настојатељем Саборног храма, протојереју - ставрофору Драгану Митровићу - на позиву и дивном гостољубљу, будући да како већ сам каже : "сваки пут када дођем овде у ваш храм, ви ме дочекате тако лепо, да заиста човек има жељу поново да дође" - истакао је он.
  По речима игумана Методија, управо ова данашња посета наставља континуитет – традицију дубоких и далекосежних историјских односа између ових простора и Свете Горе Атонске - односно манастира Хиландара.
   Он је између осталог подвукао и указао на битност и значај удостојења причешћа пред исход душе из тела :
   "Зато треба свакога дана да се молимо Господу да нас удостоји да се увек без осуде причешћујемо Светим Тајнама, а посебно да то буде у часу изласка душе из тела.
То је нешто највеће што Бог може да дарује човеку који се спрема на тај најважнији пут.
   И ето живећи на Светој Гори, можемо да кажемо да су се многи монаси тако и причестили и да их је Господ тако благословио."
   "Ја ћу вас још једном подсетити да се свакога дана молимо Господу да нас удостоји да се причестимо пред исход душе из тела и то ће нам бити највећа помоћ у том тренутку.
   Нека би нас Господ све сачувао молитвама Пресвете Богородице и њене чудотворне иконе Герондисе и наше хиландарске Тројеручице.
   Нека нас чувају молитве наших дивних светитеља - мученика цара Уроша и великог подвижника Јоаникија Девичкога.
   Благослов Господњи да буде са свима вама и још једном благодарим свима."
   Након поздравне беседе, благодарећи Високопреподобном игуману манастира Хиландара - архимандриту Методију, на благослову Пресвете Богородице Тројеручице, као и благослова 800- годишње чудотворне свете лозе Светог Симеона Мироточивог – које нам  доноси у Црну Гору па и у Саборни храм, протојереј Предраг Шћепановић - директор "Радио Светигора" нагласио је да часнога игумана Методија у овој историјској посети, дочекујемо и поздрављамо сви са великом љубављу и радошћу :
   "Часни оци, народе Светога Саве, нека је благословен онај који долази у име Господње - не као гост, него као домаћин - јер ови гробови око овога Светога храма - ова земља, припадала је, припада и  припадаће манастиру Хиландару.
   Благодарим што нам доносите све благослове - што нам доносите прах земље Свете Горе - прах пустиње и тишине.
   А тишина ће бити стање будућега света и века.
   Доносите нам благослове оне пустиње која је испуњена најтајанственијим молитвама Мајке Божије, Светога Саве и других подвижника.
   Благодаримо за Вашу љубав, за Вашу реч поуке, јер смо кроз Вас и кроз Ваш лик - и ако сте млад човек, и ако знам да и сами желите још много да се усавршавате духовно - могли да видимо тако славну прошлост манастира Хиландара, Свете Горе коју је Свети Владика Николај назвао : "царством без круне, државе без новца и жена, кухиње без меса, тамо где се нико не рађа, а живот вековима траје."
   Овај ваш долазак је за нас историјски, јер су то за нас Ваше речи, Ваша поука и Ваш благослов који нам доносите од Мајке Божије Тројеручице и од лозе Светога Симеона.
   Па као извештај пренесите вашој братији да је жив Свети Сава и жив Свети Симеон у граду у коме је рођен.
   У граду који је 46 година носио туђе име и туђе рухо, али је благословом Митрополита Амфилохија почео да се усправља и васкрсава.
   Нека овај храмовни пирг Светога Симеона гледа у правцу Хиландара - у правцу Свете Горе, одакле ће нама доћи помоћ.
   Не заборављајте нас у Вашим светим молитвама, а то знам да радите дан и ноћ.
   И када клекнете, а то много пута чините у току дана пред иконом Тројеручице, сетите се овога народа Божијег који Вас је са љубављу дочекао, и ако сте Ви овде не гост, него опет понављам - домаћин.
   Сетите се овога народа овде који вас воли и дођите нам опет." - поручио је он.
   Затим је у име и испред свештеног братства Саборног храма,  настојатељ Саборног храма Христовог Васкрсења, протојереј - ставрофор Драган Митровић, уручио игуману Методију символичан и вредан поклон, на што је такође и високопреподобни игуман Методије узвратио са вредним даровима Саборном храму.
   Евхаристијско торжествено сабрање пастира и верног народа око Господа Исуса Христа настављено је за трпезом љубави у просторијама при Саборном храму Христовог Васкрсења.

  Борис Мусић
  извор: hramvaskrsenja.me

Нема коментара:

Постави коментар