Translate

17. децембар 2016.

Вечерас је панигир Поснице Светог Саве у Кареји


   У средишту Кареје недалеко од Свештене општине и протатске цркве налази се испосница Светог Саве називана још  и посница или типикарница, због свог јединственог типика.
   Једна од најугледнијих келија на Светој Гори, коју је подигао Свети Сава Српски 1199. године, одмах после подизања Хиландара, посвећена је  Светом Сави Освећеном Јерусалимском, који се данас прославља.
   У њој се Свети Сава Српски посветио строгом испосништву према прописима Карејског типика који је сам написао, а чији се оригинал, као најстарији документ чува и данас у хиландарској библиотеци – ризници.
   Постоји неколико преписа тог списа али је најстарији онај урезан на мермерној плочи изнад улазних врата на зиду цркве карејске поснице.
   У посници Светог Саве следећи пример највећег српског светитеља живе монаси који се добровољно јаве за ту службу. Они не треба да се занимају ничим другим осим молитвом за цео свет и да за дан и ноћ прочитају цео Псалтир (књигу псалама Давидових из Старог завета), а у току седмице целокупно Четворојеванђеље. Ово не умањује ни у чему обавезу да се испуњава свакодневно Богослужење: полуноћница, јутрење, часови, вечерње, повечерје, већ напротив само га подвигом надограђује.
   После повлачења смерног старца Симеона 1999. године, у испосници Светог Саве служи отац Никодим.
   На иконостасу цркве испоснице налази се чудотворна икона Богородице Млекопитатељнице коју је по предању донео Свети Сава из манастира Светог Саве Освећеног. Она се налази са десне стране царских двери на месту које је предвиђено за икону Господа Исуса Христа што је редак, али не и јединствен случај у православљу. Уз Млекопитатељницу Свети Сава је из манастира Светог Саве Освећеног, из Свете Земље донео и чудотворну икону Пресвете Богородице Тројеручицу као и штап Светог Саве Освећеног (патерицу) која се дуго налазила у истоименој келији недалеко од Кареје, а од Светог Илије (2. август) 2004. године патерица се чувала у посници. Данас се штап Светог Саве  - Патерица налази у Хиландару поред саме Тројеручице, заједно са другим штапом који је Св.Сава добио од Византијског цара да се њиме устоличавају хиландарски игумани. Ова пракса је сачувана до данас.

   извор: svetogorac.blogspot.rs
           Кареја - Испосница Светог Саве - Скит Светог Андреја

Нема коментара:

Постави коментар