Translate

15. децембар 2016.

Хиландарски игуман архимандрит Методије у Саборном храму у Подгорици одржао предавање „Света Гора – живот у Христу“

   Архимандрит Методије (Марковић), игуман Манастира Хиландар, одржао је синоћ у крипти подгоричког Саборног храма Христовог васкрсења предавање на тему „Света Гора - Живот у Христу. Ово је први пут да један хиландарски игуман држи предавање у Митрополији црногорско-приморској у новије време. Предавање је одржано у склопу божићног циклуса предавања у подгоричком Саборном храму. Доказ интересовању било је изузетно велик број оних који су дошли да чују више о Манастиру Хиландар, који се налази на Светој Гори Атосу, аутономној монашкој заједници у северној Грчкој. Али, и оних који су дошли да се окрепе духовним поукама оца Методија, игумана Свете српске царске лавре коју су основали Св. Симеон Мироточиви и Св. Сава. Игуман једне од најстаријих духовних и културних, па и едукативних институција у Срба, која траје у континуитету од 12. века, говорио је о разним темама, и одговарао након предавања на бројна теолошка, али и конкретна питања везана за живот Цркве и верника.
   Тако су пристуни могли да чују зашто, на основу којих правила и догађаја је женама забрањено да ступе на тло Свете Горе, па тако и у Хиландар. Наравно, било је и неких ситуација на граници, али правило није кршено, јер је то игуманија Хиландара и целе Свете Горе, Богородица тражила. Или, зашто не треба веровати у причу о чудотворном хиландарском хљебу, али и да је истинит благослов светосимеоновске лозе стар 800 година. Такође, како се још на византијски начин рачуна време, или зашто се и у званичној преписци користи стари календар. Отац Методије, говорио је и о исповести, о посту, причешћу …
   Наравно, као духовник, као монах, али на првом месту верник, игуман Методије, објаснио је циљ сваког, па и божићног поста, који је припрема за Божић, на основу мишљења оца Георгија Капсаниса и његове књиге Обожење као циљ хришћанског живота. Како истиче архимандрит Методије, „човек је створење које се од других изразито разликује по томе што је једино он позван да постане Бог по благодати. Јер, подсећа игуман, већ у Старом завету се назначује да је циљ хришћанског живота стално обнављање чињенице да је човек настао по слици и прилици Бога.
   Отац Георгије каже циљ хришћанског живота је да лик Божји, икону Божју коју свако има на себи, стално обнављамо. А обожењем, односно сједињењем са Господом Христом јесте смисао празновања Рождества Христовог. Јер, ако би само морално усавршавање човека било циљ нашег живота, зашто је било потребно да се Господ Исус Христос, једно лице Свете Тројице, обуче у људско тело, да се оваплоти, сједини са људима. Зато, циљ хришћана јесте да испунимо ону могућност коју нам је Он својим оваплоћењем омогућио да се сјединимо с Њим истиче отац Методије. Али, ту је потребна и наша слободна воља и труд, јер једино тада ћемо бити обасути даром Божјим, јер љубав никад не долази на силу. Једноставнији пут ка спасењу долази усаглашавањем са Божјом вољом.
   Игуман Методије доноси у Црну Гору, у којој не борави први пут, и благослов иконе Пресвете Богородице Тројеручице Манастира Хиландар, као и 800-годишње лозе Светог Симеона. Архимандрит Методије служиће данас у подгоричком храму литургију са свештеницима Митрополије црногорско-приморске, и након завршетка службе вјерници могу тражити благослов од њега.
   Увод у вече дао је свештеник Мирчета Шљиванчанин.

   извор: www.mitropolija.com

Нема коментара:

Постави коментар