Translate

20. децембар 2016.

Митрополит Амфилохије, Манастир Острог, 18.12.2016.

Светом архијерејском Литургијом, резањем славског колача и славском трпезом хришћанске љубави у острошкој светињи прослављен је празник Светог новомученика Станка, чије се нетрулежне руке чувају у њему посвећеној цркви.
   Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски и игуман острошки Г. Амфилохије началствовао је Светом службом Божијом у цркви Светог новомученика Станка у недељу 18. децембра 2016. лета Господњег, када наша Света Црква молитвено прославља Светог новомученика Станка Острошког, Светог Саву Освећеног и Светог Нектарија Битољског, али и Детињце који се увек славе у трећу недељу пред Божић. Уз молитвно учешће бројног монаштва и верног народа, саслуживали су му сабраћа острошке обитељи архимандрит Мирон, јеромонаси Сергије и Јеротеј, протојереј Предраг Катанић даниловградски парох и јерођакони Атанасије и Роман.
   Након читања зачала из Светог Јеванђеља, надахнутом архипастирском беседом сабранима се обратио Митрополит Амфилохије који је подсетио да благосиљањем имена Божијег почиње и завршава се Света Литургија, као и људски живот на земљи.
-Ту велику и свету истину научили смо од светих отаца наших, од оних који су видели Бога и чули глас Његов и који су послушали Речи Његове. Свети пророци Његови, тајновидци, на чели са Мојсијем, а онда после њих Свети Јован Претеча који је припремио путеве Његове и припремио долазак Христов. После њега и Он, живи сведок Живог Бога, а онда и Дух Његов Свети, који је посведочио Бога који, као што чусмо у Светом Јеванђељу да ће Бог послати Духа Свога Светога, који ће нас увести у сваку истину и који ће Њега посведочити као што су га посведочили и они који су били заједно са Њим – казао је Митрополит Амфилохије и додао да је међу онима који су послушали Речи Божије и Свети Сава Освећени велики Божији угодник по коме је наш Свети Сава добио име и благослов.
Митрополит је напоменуо и да су мошти мученика из Лавре Светог Саве Освећеног уграђене у Часну Трпезу храма Светог новомученика Станка приликом његовог освећења.
Он је такође подсетио да је ових дана у Америци прослављен празник Светог Мардарија Ускоковића Љешанско-либертвилског и Свеамериканског.
-Свети Мардарије, који је такође један од дивних сведока и настављача благосиљања Имена Божијег, научен од Светог Петра Цетињског и Петра Другог Ловћенског Тајновидца, научен од Светог Саве у чијој лаври Студеници је пострижен и који је прелетао преко гора и преко мора сведочећи име Христово и проповедајућу Њега као Бога, као Господа, Спаситеља, Искупитеља, не само својима, него широм Русије и Америке – казао је Митрополит Амфилохије.
Према његовим речима и Свети новомученик Станко био је велики сведок Божији.
-Он је отприлике у годинама када је Свети Мардарије замонашен и кренуо за Христом, у четрнаестој или петнаестој години, тако је и Свети мученик Станко у тим годинама као чобанче овде у околини одбио да се потурчи и да се одрекне Христа и исповедивши Христа био је заклан као јагње за Господа, посведочивши својим подвигом, својом целомудреношћу, својом чистотом самога Господа и ево сведочи Га толико времена, он и овај храм подигнут у славу Божију, сведоче га свете руке његове које су примиле благодат Христову и благодарећи тој благодати остале су целебне и чудотворне овде заједно са моштима Светог Василија Острошког, Светог Ђакона његовог и Светим Исаијом Острошком – казао је Митрополит Амфилохије.
Високопреосвећени Владика је казао да поред острошких светитеља живога Бога сведоче и у острошкој светињи поклани часни и честити људи на челу са Бајом Станишићем, који су у Другом светском рату страдали од братске руке јер су чували ћивот Светог Василија.
-Они који Бога посведоче и који остану верни Богу, правди Божијој, истини Божијој, они увек изнова васкрсавају у људском памћењу, као што су и њих 28 васкрсли и господ им је подарио један од најлепших споменика који постоје у Црној Гори, овај свети храм, овдје су похрањени да чекају Судњи дан и да сведоче да није добро проливати братску крв – казао је Митрополит Амфилохије.
Бројно монаштво и верници који посте Божићни пост, а који су се молитвом и исповешћу припремали, примили су Свето Причешће.
Потом је Митрополит Амфилохије са саслужитељима одслужио помен пострадалим браниоцима ћивота Светог Василија чији су земни остаци похрањени у крипти храма Светог Станка.
Поводом храмовне славе и имендана монаха Станка, сабрата острошке обитељи, Митрополит Амфилохије је благосиљао и преломио славски колач.
Након Свете Литургије сабрани су целивали мошти Светог Станка, а прослава празника настављена је уз славску трпезу хришћанске љубави коју је припремила острошка братија.
Митрополит Амфилохије обишао је и Горњи манастир Острог, где се поклонио моштима Светог Василија Острошког Чудотворца.

извор: manastirostrog.com

Нема коментара:

Постави коментар