Translate

23. децембар 2016.

ПРОТ. АНДРЕJ ТКАЧОВ, БЕГУНАЦ ОД СВЕТА

   Током Београдског сајма књига из штампе је изашла нова збирка есеја руског мислиоца, мисионара и свештеника, оца Андреја Ткачова. Књигу „Бегунац од света“ издала је издавачка кућа "Драслар" у сарадњи са Сретењским манастиром из Москве. Слично, руско издање доживело је у Русији огроман успех.
   Дизајн књиге је у складу са њеним насловом, и прилагођен је читаоцу који живи у буци и гужви овог времена. „Бегунац од света“ представља својеврсну карту за креативни бег у свет књижевности и уметности .
   У предговору ове књиге, јеромонах Игнатиј Шестаков, сабрат Сретењског манастира, подсећа колико је у животу човека важно место књиге и тема читања, тема која се без прекида провлачи кроз многе чланке, беседе и проповеди оца Андреја.
   Књига се током трајања сајма може пронаћи на штанду Задужбине манастира Хиландара, у хали 4 Београдског сајма.

  ***
   Предговор

   Књига коју држите у рукама посебна је по томе што, на њеним страницама, један познати руски свештеник, проповедник и мисионар наступа у улози књижевног критичара.
   Наравно, он не спада у ону категорију критичара који разлажу на делове сваку фразу и реченицу, пишу о томе читаве томове, труде се да кажу нешто мудро ради сопствене славе, крију се иза навежбане красноречивости.
   Он је, пре, срдачан саговорник са најбољим представницима светске културе. Проналази у њиховом стваралаштву најважније – реч о Спасењу, Лепоти и Истини. Само мали број наших савременика има такав дар – да види тајне светске културе кроз призму Јеванђеља.
   Тема читања и место књиге у животу човека провлачи се, непрекидном линијом, кроз многе његове чланке, беседе и проповеди. Нећемо преувеличавати ако ову тему назовемо једном од његових омиљених, а ауторе и хероје светске литературе његовим блиским пријатељима.
Отац Андреј Ткачов разговара са нама, у атмосфери хришћанског погледа на свет, о најпознатијим делима из ризнице светске литературе, тражи у стваралаштву сваког аутора реч о Христу и Спасењу, о вишем смислу људског постојања. Његови саговорници су Толстој и Честертон, Луис и Достојевски, Платонов и Вајлд....и ми.
   Тешко је пронаћи познатог представника светске литературе којег је отац Андреј заобишао, са којим није поразговарао,није дискутовао, са којим се није насмејао и заплакао.
   На тај искрени разговор он позива и нас, своје читаоце.

   Јеромонах Игнатије (Шестаков)
   28.10.2016.
   извор: www.pravoslavie.ru

Нема коментара:

Постави коментар