Translate

7. децембар 2016.

ЕПИСКОП АРСЕНИЈЕ: ДА СЕ УГЛЕДАМО НА ПРЕСВЕТУ ДЈЕВУ БОГОРОДИЦУ И ДА СЕБЕ ПРЕТВОРИМО У ХРАМ БОЖИЈИ!


Његово Преосвештенство Епископ топлички Арсеније, викар Патријарха српског, началствовао је, поводом манастирске славе, светом архијерејском Литургијом у манастиру Ваведења Пресвете Богородице у Београду. Преосвећени Владика Арсеније обратио се великом броју присутног верног народа следећом беседом:
   „Данас смо се сабрали да прославимо велики празник увођења Пресвете Дјеве Богородице у Храм. Догађај који јесте испуњење завета њених светих благочестивих родитеља Јоакима и Ане, који су измолили своју кћер Марију од Бога, обећавши при том да ће своје чедо посветити Богу и служби Божијој. И на данашњи дан се испуњава то обећање и они доводе кћер своју у Храм Јерусалимски да је посвете на службу Богу, да се у Храму васпитава, како и на који начин и што боље да угоди Богу. И како каже једна од песама у служби данашњега празника: „У Храм се уводи она која је у себе сместила Бога“. Па се даље каже у песми како је она живи Храм. И заиста Пресвете Дјева Богородица која се нашла једина достојна да буде мајка сина Божијега, примила је у себе несместивога Бога, Бога сведржитеља и творца свега видљивог и невидљивог, кога не може да обухвати ни читава васељена, Бога који је изнад овога створенога света. Бог који није ограничен ни временом ни простором смешта се у утробу Дјевице Марије. Она је посредник између овог створенога света и Бога: „Она је лествица са које се ми пењемо са земље на небо“ – каже Свети Григорије Палама.
   Када хоћемо да светлост сија у кући упалимо лампу, а да би то светло горело потребна је лампа. Управо је она та лампа у којој сија нетварна и вечна светлост Христос, истинини Бог наш који се рађа од ње, узима људску природу и постаје један од нас да би нас избавио од греха, ђавола и смрти.
Манастир Ваведење

   Пресвета Дјева Богородица је измољена од Бога. Каже Свети Јован Дамаскин за њене родитеље који су били бездетни али целомудрени и благочестиви и побожни људи, али дуго до своје старости нису могли да имају децу као некада Аврам и Сара „да је природа устукнула пред благодаћу Божијем да би она која треба да роди првенца Христа била прворођена од њених родитеља“. Дакле природа устукнула пред благодаћу Божијом да плод који има да роди Ана буде по благодети Божијој. И тако је она измољена, по благодаћу Божијој постала и мајка Божија и мајка Цркве и мајка свих нас.
   Зато је овај празник почетак нашега спасења и пример како и ми као што је Пресвета Дјева храм живи Бога живога и ми треба да будемо храм Бога живога. Као што каже Свети Апостол Павле, да су тела наша Храм Духа Светога. Да своје срца учинимо престолом Божијим, да наше мисли, наша дела, наше речи, наши поступци буду угођење Богу и ништа више од тога. Такав пример нам даје Пресвета Дјева Богородица која је нова Ева. Она прва Ева наговорена од змије, наговара свога Адама, свога сапутника да узме јабуку, односно плод са дрвета познања добра и зла, у ствари наговара га на непослушност Богу. И први Адам из непослушности уноси у овај свет грех и смрт. А Пресвета Дјева Богородица је нова Ева, она која рађа новога Адама Христа, а Христос је нови Адам, који својом послушношћу, послушношћу до смрти на Крсту, у овај свет уместо греха и смрти у уноси вечни живот. И то је порука и данашњега празника, то је порука Јеванђеља Христовог: да смо створени за вечност, да је Христос дошао у овај свет да нам дарује живот вечни. А наша посредница и молитвеница пред престолом Божијим је управо Пресвета Дјева Богородица, мајка наша којој се увек обраћамо када имамо бол и муку, а коме ћемо се обратити него мајци. И увек када имамо какву муку и бол, какву недоумицу, какав страх, и када молимо за опроштај грехова – коме ћемо прићи ако не мајци? Прићићемо мајци Богородици која је наша заштитница да она од Бога измоли опроштај наших сагрешења.
   Да се угледамо на њу и да себе претворимо у Храм Божији, у Храм Духа Светога. Да и ми будемо достојни се назвати именом хришћанским“ – поручио је Епископ топлички Арсеније у својој беседи.

   извор: www.tvhram.rs

Нема коментара:

Постави коментар