Translate

13. децембар 2016.

КРСТ И МОШТИ СВЕТОГ АНДРЕЈА ПРВОЗВАНОГ

Св. Андреј, први је разумео речи Спаситеља, оставио све и пошао за Христом, зато се и назива Првозвани. Ученик Св. Јована Крститеља и брат Апостола Петра. Изабран је за једног од дванесторице Апостола, страдао за Христа, разапет на крсту у облику слова X.  Крст на коме је разапет, налази се у граду Патри и у наставку,  прочитаћете текст о ходочашћу и поклоњењу Крсту и моштима Светог Андреја.
   У касним вечерњим сатима, нас неколико поклоника из Србије, стиже у трећи по величини град у Грчкој Патра или Патрас. Овај древни град налази се на Пелопонезу, кроз историју био је важна раскрсница између Византије и Рима. У њему се од првих векова проповедала реч Божија, и под небеском заштитом је Првозваног апостола Христовог Св. Андреја.
   Крајње одредиште нашег ходочашћа је велелепни храм посвећен Св. Андреју, у коме се налазе мошти овог светитеља и Крст на коме је разапет.
   Црква је грађена у Византијском стилу и једна је од највећих Православних храмова свету.
   У унутрашњости храма пажњу нам привлачи пространи мозаик изнад олтарског дела са приказом Пресвете Богородице, раширених руку, која нас закриљује покровом својим. Такође нашу пажњу привлачи и мозаик у параклису лево у коме су смештене мошти Св. Андреја, на коме је приказан Св. Андреј, као рибар.
   Присуствујемо вечерњој служби и после добијеног Благослова прилазимо да целивамо мошти св.Андреја.
   Део лобање и мошти овог светитеља, налазе се у параклису лево од улазних врата и смештене су у сребрни кивот.
   После целивања моштију, целивамо Крст на коме је био разапет. Мозаик на зиду подсећа нас на Житије Св. Андреја у коме је записано да је Свети Андреј страдао је разапет наглавачке на Крсту у облику слова X..Дирнути великом благодати Крста, док прилазимо на поклоњење и целивамо Крст у облику слова X, слушамо беседу о овом храбром војнику Христовом који је разапет наглавачке видео само небо и у част Творца наставио са својом проповеди, све док није испустио дух свој, обасјан небеском Светлошћу. У част његовог мученичког страдања овај Крст се назива Андрејев Крст.
   Мошти овог Светог апостола највећим делом се налазе у Патри, има их још и на Светој Гори и свуда по свету.
   Историја сведочи, да је Свети Андреј приповедао реч Господњу свуда по свету и стигао чак и до крајњег севера Русије. Први је основао цркву Христову у Цариграду.
   У Грузији је његов култ можда и најраспрострањенији, посвећен му је велики број цркава и манастира.
   На Светој Гори у Андрејевом скиту налази се део његове часне главе.
   Код нас у Србији такође је велики број цркава и манастира посвећених Св. Андреју.
   Дворска капела на Белом двору у Београду подигнута је у част Крсне славе династије Карађорђевић Светог Андреја Првозваног.
   После свега доживљеног, препуним утисака, напуштамо цркву и препуни захвалности Св. Андреј, напуштамо град Патрас.

   Оливера Обрадовић
   извор: www.crkvaub.rs

Нема коментара:

Постави коментар