Translate

23. мај 2017.

ПРЕНОС МОШТИЈУ СВЕТОГ НИКОЛЕ anno domini 2017.

   21. мај

   Комадић моштију Светог Николе, срцу најближе девето ребро, тренутно се налази негде у ваздуху између Барија и Москве, могуће баш изнад Србије. Свети Николај Чудотворац, чији је култ иначе везан за путнике и путовања, на тај начин освећује небески свод, ваздух и ветрове, као што је пре деветсто тридесет година освештао Средоземно и Јадранско море, и све воде, путујући из Мире Ликијске у Бари. Мошти Светога биће смештене у московској Катедрали Христа Спаса.
   Ово је први пут да су Мошти Светог Николаја напустиле град Бари, односно Базилику Светог Николе у којој се налазе од преноса 1087. године.
   После Свете Литургије коју су у крипти Базилике служили руски епископи предвођени Митрополитом Иларионом Алфејевим, "министром" РПЦ за иностране односе, ребро Светог Николе положено је у специјални реликвијар тежине 20 кг, обложен златним листићима, који је у возилу са провидним стаклима, папомобилу папе Јована Павла II, кроз Бари превезен до аеродрома. У Москву ће стићи око 6 поподне, по тамошњем времену.
   Већ годинама бројни православни ходочасници, међу којима је највише Руса, одлазе на поклоњење Светоме у Италију. Овај величанствени догађај привукао је и бројне католичке вернике, а није тешко претпоставити какав ће дочек Светом Николи бити приређен у Москви.
Ова велика светиња остаће ипак само привремено у Русији. Ребро Светог Николе ипак није поклоњено, већ само позајмљено. Из Москве ће мошти бити пренесене у Санкт петерсбург, у катедралу Светог Александра Невског, да би 28. јула ове године биле враћене у Базилику у Барију.

   Анастасија-Весна Илић
Фотографија корисника Храм Светог Николе, Ново Гробље, Београд

Нема коментара:

Постави коментар