Translate

11. мај 2017.

Свечано прослављена храмовна слава у Краљеву

    На путу који се, по песниковим речима, рађао за Светим Савом, истом оном кога кроз химнографију у тропару дивном светитељу српског рода називамо путем који у Живот води, благодаћу Пресветог Духа нашла се дана 09.05.2017. године и литургијска заједница при Храму Светог Саве у Краљеву. Онако како и приличи светитељу који је састављао поредак богослужења мољења, просвећивао народ и уградио етос правоживља у сваки тренутак српског народног свакидашњег живљења, прослављен је спомен Спаљивања моштију Светог Саве.
   У навечерје празника, након вечерње службе  на којој смо удостојени присуства нашег духовног оца и Архијереја Епархије жичке Господина Јустина који је благословио принос петохлебнице, имали смо част да саслушамо предавање проф. др Драгољуба Даниловића. На тему “Свети Сава и Српска Црква 1219-1594“, овај угледни професор краљевачке Гимназије и човек Цркве Христове изнео је обиље садржаја којим су осликани лик и дело светитељево. Утисци присутних су сведочили о захвалности на дарованој прилици да се на једном месту у току једног излагања чује толико важнога за нас и наше разумевање и живљење светосавља. Вече су оплеменили и ученици Музичке школе из Краљева, који су својим даровима учинили да нас звуци инструмената уведу у радосно претпразнично славље.
                                     
   Сабрање свештенослужитеља из разних крајева наше Епархије, монаштва и верног народа Божијег, изашло је дана 10.05.2017. године у сусрет Архијереју.
   Уз входно појање приступили смо Светом храму Божијем и у њему предвођени Епископом Јустином започели литургијско благодарење. Њему су присуствовали и градоначелник Града Краљева др Предраг Терзић, заменик градоначелника Марица Мијајловић,  начелник Градске управе Милош Петровић, представници полицијских управа, директори школа, представници угледних институција и привредних предузећа.
   У благољепију свадбеног руха Црква Христова која борави у Богомспасаваном граду Краљеву се украсила као дивна Невеста небеског Жениха. Торжествено појање, красота свештеног одјејања и молитвени трепет присутних учинили су да се осети истинитост богословског исповедања да је Црква пројављена икона Царства небескога. Радост је умножена усклицима “Достојан“, који су се сагласили са узвођењем старешине Храма Светог Саве протонамесника Радоја Санде у чин протојереја. У беседи коју је упутио сабрању, отац Радоја се захвалио Епископу на дарованом чину, а породици, братији и литургијској заједници на свагдашњој подршци.
   Након причешћивања свештенослужитеља, Светињама Тела и Крви Христове присајединио се велики број монаштва и народа. Освештано је славско жито и пререзан колач који је у част Првог Архиепископа Српског Светитеља Саве принет као доказ да ватра и ветар са једног београдског брежуљка из 1594. године нису успели да испуне жеље Синан паше.
   Епископ Јустин је уручио захвалнице краљевачким предузећима “Амига“ и “Корали“, као и г. Славиши Ћаламаћу из Краљева. Они су се истакли у помоћи и прилозима за уређивање Светосавског храма у Краљеву.
                                        
   У порти је припремљено послужење за све присутне, а у оближњем ресторану је био славски ручак. Епископ Јустин је у току ручка упутио присутнима речи поуке. Истичући пример Светог Саве, он је подсетио на предстојећи догађај обележавања 800 година аутокефалности Српске Православне Цркве, коме ће наша Епархија и град Краљево бити домаћин 2019. године. Указао је на потребу да сви помогнемо да се радови на храму доврше, а почаствованост наше генерације да дочека овај историјски догађај је описао сликовитим речима: “Људи са нестрпљењем и радошћу ишчекују да виде помрачење небеских тела које се збива у току неколико десетина година, а осмовековна прослава 2019. неће бити помрачење, већ пројава светлости“.
   По завршетку вечерње службе, истог дана, у наосу храма Светог Саве у Краљеву, наступио је хор “Мојсије Петровић“ из Београда. Наступ је најавио јереј Дејан Марковић, који је у сажетом и садржајном уводу упознао присутне са историјатом и особеностима овог хора. У уводне похвале сви су се уверили када је у првом делу изведен низ црквених богослужбених нумера, а у другом уз разноврсну инструменталну пратњу и неколико изворних народних песама. Велики број посетилаца је уживао у овој песмом испуњеној завршници прославе празника Светитеља Саве.

   Радуј се Свети Саво, светилниче Христове светлости роду српскоме!

   јереј Александар Р. Јевтић
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар